Ljekarka istjerala staricu, komisija ispituje slučaj

Sin penzionerke žalio se na neetično ponašanje doktorke Instituta u Igalu, koja je starici navodno uskratila pravo na rehabilitaciju bez ikakvog dokumenta. Menadžment priznao grešku i izvinio se 83-godišnjakinji
15556 pregleda 6 komentar(a)
Inspekcija 24. oktobra upoznala menadžment sa slučajem - Institut u Igalu, Foto: Slavica Kosić
Inspekcija 24. oktobra upoznala menadžment sa slučajem - Institut u Igalu, Foto: Slavica Kosić

Ljekarka Instituta “Simo Milošević” u Igalu napravila je propust u radu i navodno se neetično ophodila prema osamdesetrogodišnjoj penzionerki koja je došla na odmor i rehabilitaciju.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je menadžment priznao grešku zaposlene doktorke i izvinio se penzionerki i njenoj porodici, ponudivši joj 10 dana boravka kada se otvori druga faza Instituta.

Sin penzionerke “Vijestima” se obratio tvrdeći da je njegova majka, inače zdravstveni radnik sa iskustvom od četiri decenije, konkurisala za rehabilitaciju u vansezoni i 11. oktobra otišla u Institut sa prijateljicom.

On je kazao da je ljekarka “ukinula” pravo na rehabilitaciju penzionerki, pocijepala njen karton i otpustila je bez ikakvog dokumenta i nalaza da li je zdrava ili bolesna.

Iz Instituta su “Vijestima” odgovorili da ih je sa ovim slučajem 24. oktobra upoznala inspektorka Odsjeka za zdravstveno-sanitarnu inspekciju i da će po njihovom nalogu Komisija za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite ispitati navode iz prijave.

“Nakon dobijanja izvještaja Komisije, menadžment Instituta će preduzeti odgovarajuće mjere”, saopšteno je iz Instituta, na čijem je čelu Gordana Rajović.

Sin 83-ogodišnje pacijentkinje objasnio je da crnogorski penzioneri uglavnom konkurišu u vansezoni, kada u Igalu nema mnogo turista, pa je tako i njegova majka odlučila da ode na odmor i rehabilizaciju u ovu ustanovu.

“Ne postoji uput, od nekog doktora, već penzioneri sami apliciraju za rehabilizaciju. Pozovu telefonom, ako ima mjesta prijave se i na zakazani datum odu i smjeste se, pa im tamošnji ljekari odrede terapiju. Sve plaćaju, a ‘socijalno’ učestvuje u troškovima u zavisnosti od broja terapija, ali ne mnogo”, pojasnio je sagovornik.

On je kazao da je njegova majka sa prijateljicom pošla prije dvadesetak dana i da su ih prvo smjestili u sobe, a onda se formirao red kod doktora. Istakao je da je, kada je napokon došla na red, doktorka upitala za godine i kada je čula da ima 83 navodno “samo konstatovala da ne može da stoji na nogama” i da je ne može primiti bez štapa ili pomagala koje bi spriječlilo da padne u nesvijest ako dođe do vrtoglavice.

“Kupili bismo 10 štapova, mi porodica, samo da se nije to desilo. Majka joj je ukazala da nema problema sa sviješću, da stabilno hoda, da je sama bez pratnje i došla do nje, ali treba tretman za osnaživanje nožnog zgloba i fizijatrijsku masažu donjeg dijela kičme, načete ‘hernijom’. Znala je precizno reći jer je i sama stručan zdravstveni radnik. Umjesto esnafske, makar, solidarnosti, doktorka je pocijepala majčin karton (trebala ga je popuniti) i otpustila je. Bez ikakvog papira i potvrde šta se desilo. Bez nalaza je li zdrava, ili bolesna,” kazao je njen sin.

Dodao je da je njegovoj majci ukinuta rehabilizacija i da je starica ostavljena da se snalazi do nekog autobusa ili da nenadano traži kuću.

“Razlog je morao biti na nekom dokumentu. Ali nije ga pružila. Je li to bahatost doktorke, ili je takva praksa u Institutu? Da se samovoljom primaju pacijenti i odbijaju. Bez dokumenta kojim bi znali o čemu se radi”, istakao je sagovornik.

Sin penzionerke obavijestio je o ovom slučaju Upravu za inspekcijske poslove, iz koje “Vijestima” nijesu odgovorili da li su i šta uradili povodom njegove prijave.

Pacijentima na usluzi menadžment i zaštitnik prava pacijenata

Iz Instituta je “Vijestima” rečeno da ih porodica i pacijentkinja nijesu obavijestili o tome šta se desilo, već inspekcija.

Apelovali su na pacijente da se, u slučaju nezadovoljstva kvalitetom zdravstvene usluge ili zaštite, obrate izvršnom ili medicinskom direktoru i zaštitniku prava pacijenata u toj ustanovi.

Bonus video: