Ljetnji poslovi u SAD zasad po planu

Poslodavci sa optimizmom čekaju kraj “korona” krize, kažu iz agencija
2113 pregleda 0 komentar(a)
Ako program bude otkazan, agencije zadržavaju 15 do 25 odsto uplaćenog iznosa, Foto: Youtube
Ako program bude otkazan, agencije zadržavaju 15 do 25 odsto uplaćenog iznosa, Foto: Youtube

Program Work and Travel, koji studentima omogućava da se tokom ljeta zaposle i rade u Sjedinjenim Američkim Državama, zasad teče po planu, a ukoliko zbog pandemije novog koronavirusa ovog ljeta ne bude realizovan, korisnici programa bi detalje u vezi sa mogućim povratom dijela uplaćenih sredstava trebalo da dogovore sa agencijom koja posreduje u zapošljavanju. Ili, ako to žele, da odustanu od programa.

To su “Vijestima” kazali iz više crnogorskih agencija koje posreduju u sezonskom zapošljavanju studenata u SAD. Tvrde i da američki poslodavci sa optimizmom očekuju kraj krize zbog pandemije novog koronavirusa i, za sada, ne otkazuju poslove.

“Poslodavci iz SAD za sada ne otkazuju poslove, već pozitivno iščekuju rasplet situacije”, kazao je “Vijestima” David Knežević iz agencije WAT. I Janko Bošković iz Atic Plus dodaje da se, prema američkim sponzorima, “sve zasad odvija u savršenom redu”.

“Moguće je da dođe do pomjeranja datuma polaska, da umjesto 15. jun, to bude 1. jul, ali o tome ćemo svakako svi biti informisani na vrijeme i u zavisnosti od toga kako se odvija situacija u vezi sa koronavirusom”, rekao je on.

Knežević je rekao i da agencije nisu organizatori programa, već samo posreduju u zapošljavanju, a da na konačan ishod utiče mnogo toga, pa i ispitni rokovi na univerzitetima.

“Možemo mi sve da uradimo na vrijeme, a da univerziteti zakomplikuju sa kasnim ispitnim rokovima”, kazao je Knežević.

Ukazuje da i na to da li će i u kojem iznosu studentima koji su prijavljeni za program, ako on bude otkazan, sredstva biti vraćena, zavisi od više faktora.

“Ako neko uplati novac za program, a ne dobije vizu, veći dio uplaćenog iznosa biće refundiran”, poručio je on.

I Knežević i Bošković navode da korisnici, ukoliko se desi da program bude otkazan, mogu da računaju da im najveći dio iznosa bude vraćen, ali da agencije zadržavaju 15 do 25 odsto, na ime troškova koji su dosad realizovani.

Dodaju i da je situacija drugačija ukoliko student sam otkaže učešće, u odnosu na to ako program otkažu vlade...

Vize na čekanju

Iz Ambasade SAD u Podgorici “Vijestima” su kazali da Biro za obrazovanje i kulturu Stejt dipartmenta, koji finansira programe poput Work and Travel, “snažno preporučio da svi privatni sponzori programa razmjene prate COVID-19 uputstvo Biroa, ukljucujuci odlaganje svih programa na 60 dana počev od 12. marta”.

“Budući da je Stejt dipartment objavio Global Level 4 Travel Advisory, suspenzija se odnosi na sve zemlje. Regularne viza usluge će biti obnovljene čim to bude moguće, ali precizan datum ne možemo dati u ovom trenutku”, kazali su iz Ambasade.

Bonus video: