Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
5566 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2020. 20:43h

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) donirao je deset hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, kao podršku u suzbijanju epidemije koronavirusa.Iz SSCG su kazali da se na taj način pridružuju podršci crnogorskom zdravstvenom sistemu i da solidarnost i humanost nemaju cijenu.“Svjesni smo da je pred našim zdravstvenim radnicima možda i najveći izazov u posljednjih nekoliko decenija, zbog čega i želimo da se solidarišemo i podržimo zdravstveni sistem u borbi protiv koronavirusa”, kaže se u saopštenju Sindikata.Oni su rekli da vjeruju da “zajedničkim snagama građana Crne Gore možemo učiniti da svi mi i naše porodice izađemo kao pobjednici iz ove situacije”.“Budimo solidarni i strpljivi jer je zdravlje na prvom mjestu”, kaže se u saopštenju.Iz SSCG su pozvali članove da im se, u skladu sa novonastalom situacijom, obrate putem e-maila i telefonske komunikacije, a da svakog radnog dana, u periodu od sedam do 15 sati, zaposlene u Stručnoj službi mogu kontaktirati na dežurne brojeve telefona i e-mail adrese.“Sigurni smo da ovakva odluka neće uticati na kvalitet i proces rada SSCG i da će se on odvijati odgovorno i profesionalno kao i u redovnim okolnostima”, zaključuje se u saopštenju.

Rotari klub Pljevlja donirao je 200 šivenih zaštitnih maski pljevaljskoj bolnici koje su namijenjene zdravstvenim radnicima.

Maske je uručila inicijatorka akcije i član Rotari kluba Pljevlja Snežana Krsmanović Begović.

Iz Rotari kluba posebno su se zahvalili Ani Džarić koja je poklonila 50 maski koje je sama sašila.

"Rotari klub Pljevlja će u skladu sa okolnostima nastaviti svoje humanitarne aktivnosti i dati svoj skromni doprinos u borbi protiv koronavirusa", navodi se u saopštenju .

Donirane maske
Donirane maske

Predsjednici klubova odbornika Skupštine opštine Danilovgrad potvrdili su saglasnost odbornika da doniraju po jednu mjesečnu odborničku naknadu u borbi protiv koronavirusa.

"Takođe, apeluju na građane Opštine da samo, isključivo i u potpunosti, savjesno i krajnje odgovorno, postupaju u skladu sa mjerama i preporukama koje donose nadležni organi i time pokažu ozbiljnost i odgovornost prema sebi i svojoj porodici, odnosno daju doprinos opštim naporima i nastojanjima da se uspješno izborimo sa ovom pošasti", navodi se u saopštenju.

Preduzeće “L.E.D.” iz Nikšića i danas besplatno vrši tretmane dezinfekcije zdravstvenih, ali i svih ostalih ustanova kojima je prema odluci koordinacionog tijela Vlade dozvoljeno da obavljaju djelatnost na teritoriji Opštine Nikšić, a gdje se nalazi veći broj lica. Domu zdravlja su donirali šest zaštitnih uniformi, a ostalima koji su im se obratili donirali su rukavice, asepsol, alkoh, dezinfekciona sredstva.I ekipe Vodovoda i kanalizacije nastavljaju sa aktivnostima pranja i dezinfikovanja javnih površina u Nikšiću. Firme “Ofortuna” koja se bavi održavanjem stambenih jedinica, pored toga što hol ulaza i stepenište čiste posebnom tečnošću sa visokim sadržajem hlora, a sve metalne površine asepsolom i alkoholom, postavili su obavještenje da im se obrate svi stariji stanari koji nijesu u mogućnosti da odu u kupovinu namirnica, i da će to oni besplatno uraditi umjesto njih.
Danilovgrađanin Dejan Tomašević, vlasnik DOO Tomašević, sa svojim sinovima, donirao je tamošnjem Crvenom krstu 25 paketa koji će sjutra biti podijeljenu penzionerima iz tog grada.
Pakete u kojima su sredstva za održavanje higijene, brašno i toalet papir starijim sugrađanima podijeliće aktivisti Crvenog krsta i geronto domaćice koje obilaze staračka domaćinstva.
"U ovom vremenu moramo misliti jedni na druge i dijeliti ono što imamo sa svojim komšijama i sugrađanima koji zbog epidemije ne mogu ni izaći iz kuće. To je obaveza svih nas, koliko ko može", kazao je Tomašević "Vijestima".
Dejan Tomašević sa sinovima
Dejan Tomašević sa sinovima

Volonteri kolašinskog Crvenog krsta obišli su samačka i staračka domaćinstva u selima Vočje, Bare i Raičevina. Volenteri Boško Medenica, Luka Šuković i Miloš Rakočević su u više od 20 porodica, u tom dijelu opštine, podijelili pakete za osnovnim životnim namirnicama i higijenskim proizvodima.

Za najugroženije na području Kolašina od presudnog je značaja dobra saradnja i koordinacija lokalne uprave i CK.

Predstavnici njemačke organizacije "Help" donirali su pakete romskim i egipćanskim (RE) porodicama u Nikšiću, a pakete su, zajedno sa njima, podijelili volonteri nikšićkog Crvenog krsta. Pakete je dobilo 226 porodica, a prema riječima sekretara opštinske organizacije CK Nikšić, Ane Macanović, sve porodice iz RE zajednice u gradu pod Trebjesom dobiće pomoć. Dženan Demić, predstavnik “Help”-a, kazao je da su svjesni činjenice koliko je Crveni krst opterećen i koliko su njihovi aktivisti po terenu, pa su željeli da i oni daju skromni doprinos. Demić je dodao da su iste pakete podijelili i porodicama iz RE zajednice u Bijelom Polju, Beranama i Herceg Novom.
Utovar pomoći za ugrožene porodice u Nikšiću
Utovar pomoći za ugrožene porodice u Nikšiću
Auto centar "Das" Bijelo Polje obezbijedio je donaciju od 1.000 eura za opštinski Crveni krst. Donacija je u vidu hrane i ljekova.

Regulatorna agencija za energetiku obezbijedila je 30.900 eura i uplatila ih na račun Nacionalnog kooridnacionog tijela za borbu protiv zaradznih bolesti.

Regulatorna agencija za energetiku je, po osnovu odlaganja realiazaije dijela aktivnosti za kasniji period, donirala 20.000 eura, dok su članovi Odbora i menadžent uplaćujući po polovinu svoje mjesečne zarade zajedno sa sredstvima Sindkata i zaposlenih Agencije obezbijedili skoro 10.900 eura.

PAM CG osnovao je Fond solidarnosti u iznosu od 10.000 eura iz kojeg će biti isplaćena jednokratna bespovratna pomoć muzičkim autorima.

"Kako je trenutna situacija prouzrokovana pojavom koronavirusa dovela do prestanaka rada ugostiteljskih objekata, otkazivanja velikog broja koncerata, muzičkih festivala i drugih manifestacija na kojima se koristi muzika, to je direktno uticalo na smanjenje prihoda muzičkih autora i ugrozilo njihove egzistencije", saopšteno je iz PAM.

Zahtjev za finansijsku podršku iz Fonda mogu podnijeti članovi PAM CG koji nemaju redovna mjesečna primanja . Maksimalni iznos pomoći je 300 eura po zahtjevu.

Zahtjevi sa obrazloženjem potrebe za finansijsku podršku se šalju isključivo elektronskim putem do 10. aprila na e-mail: office@pam.org.me, a po zahtjevima će se odlučiti do 15. aprila.

Odbornici Demokrata u Skupštini opštine Danilovgrad, njih pet odlučili su da svoje odborničke naknade u ukupnom iznosu od 550 eura doniraju Crvenom krstu Danilovgrad.
Demos je prije nedjelju dana uplatio donaciju Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti dok su poslanici stranke Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović obavjestili skupštinsku službu o usmjeravanju pola njihovih zarada u isto Koordinaciono tijelo.

Kompanija Garmin uplatila je 5.000 eura Nacionalnom koordinacinom tijelu za zarazne bolesti.

"Garmin ovom donacijom želi da da svoj doprinos u borbi protiv širenja virusa. Važno je da pokažemo punu odgovornost i solidarnost, poštujemo mjere nadležnih institucija i učinimo sve da zaštitimo jedni druge", saopšteno je iz Garmina.

Bonus video: