Lukin Fir: Hoće li stari most dočekati radnike?

“Ovdje je most postojao od davnina i ostala je priča da je u vrijeme velikih poplava krajem 19. vijeka, pored čuvenog mosta na Drini pretekao jedino još most na Lukinom Firu. Žalosno je sada što je doveden nebrigom u ovakvo stanje”, saopštili su mještani
225 pregleda 1 komentar(a)
most, Foto: Tufik Softić
most, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 04.07.2016. 20:14h

Dok lokalna uprava u Andrijevici obećava da će u uskoro sanirati most u mjestu Lukin Fir i poziva mještane na strpljenje, oni pitaju koliko još vremena treba da prođe pa da vlast ispuni to obećanje.

“Obećanja slušamo pet - šest godina. Most je iz godine u godinu u sve gorem stanju, pa je početkom ove godine opštinska komisija utvrdila da nije bezbjedan i zabranila prelazak preko njega”, pričaju mještani.

U selu Lukin Fir - na desnoj obali Lima, žive tri mnogočlane porodice, ali tokom ljeta veliki broj ljudi tu provede godišnje odmore, a most predstavlja jedinu vezu sa magistralnim putem Andrijevica - Berane.

„Osim toga, veliki broj stanovnika sela Trešnjevo ovdje ima svoja imanja. Oni takođe koriste ovaj most”, kažu mještani.

Podsjećaju da je nekada značaj tog mosta bio mnogo veći i da je predstavljao jedinu vezu sa lijevom obalom.

“Ovdje je most postojao od davnina i ostala je priča da je u vrijeme velikih poplava krajem 19. vijeka, pored čuvenog mosta na Drini pretekao jedino još most na Lukinom Firu. Žalosno je sada što je doveden nebrigom u ovakvo stanje”, saopštili su mještani.

Žičani most u Lukinom Firu izgrađen je 1970. godine.

“Od tada smo ga samo mi popravljali o sopstvenom trošku“, pričaju stanovnici Lukinog Fira.

Od kada je stari viseći most zabranjen za prolazak, seljani koji idu pješice prema Beranama ili Andrijevici prinuđeni su da putuju okolnim, dobrim dijelom neasfaltiranim putem, do mosta u Rijeci Marsenića.

To im, kako kažu, oduzima po nekoliko sati.

“Najgore je za djecu koja idu u školu u Andrijevicu ili Berane. Oni moraju da pješače ljeti i zimi naokolo, umjesto ovdje preko našeg mosta pet minuta do magistrale“.

Prema riječima mještana, most je ozbiljno štećen u poplavama 2011. godine, a naknadno su mu statiku ugrozili koncesionari koji na toj lokaciji eksploatišu riječni materijal.

“Evo i ovih dana neki od koncesionara rade punom parom i ugrožavaju stope mosta. Prijavili smo inspekciji. Valjda bi i koncesionari imali obavezu da pomognu da se most sanira”.

Naglašavaju da su sopstvenim sredstvima dva puta gradili most na tom mjestu i sada zahtijevaju da i lokalna uprava i država pomognu da se napravi bolji i bezbjedniji.

“Mi smo u saznanju da postoji neki novac za sanaciju posljedica od poplava, ali pitamo šta je bilo sa našim mostom i zašto i on nije u tom programu. Ili su možda sredstva otišla na neke druge stvari“, pitaju stanovnici Lukinog Fira.

Kažu i da njih nekoliko preko starog visećeg mosta prelaze na sopstveni rizik.

“Kada je nešto hitno, ne može se ići satima okolo. Prinuđeni smo da most koristimo, iako je prelazak zabranjen. Zato tražimo da se obećanja realizuju i da se što prije sanira postojeći most, dok se ne napravi neki čvršći i bolji“, kažu mještani.

Podsjećaju i na činjenicu da je njihovo mjesto bilo do prije nekoliko godina najpopularnije kupalište na Limu između Andrijevice i Berana, sve dok koncesionari nijesu ušli sa teškom mehanizacijom i uništili rječno korito i do tada vjekovima nedirnute obale.

„Nijesu samo poplave krive. Koncesionari su izmijenili korito toliko da je postojeći most niži čak i od onog koji smo pravili prije šest decenija. Niko za to nije odgovarao. Ne vrijedi da bilo šta pričamo, ali tražimo hitnu sanaciju žičanog mosta“.

Opština: Takav je već deset godina, pozivamo na strpljenje

U Opštini Andrijevica mještane pozivaju na strpljenje i obećavaju da će stari most brzo sanirati.

“Radimo polako i postepeno. Ne može ništa preko noći i na pritiske da se završi. U postupku smo nabavke novih čeličnih sajli koje su jako skupe, ali smo spremni da to uradimo i da popravimo stari most. On je ovakav već deset godina”, kazao je menadžer u Opštini Andrijevica Miodrag Ivanović.

Rekao je da je neosnovana priča o navodnom novcu koji je bio namijenjen za sanaciju mosta.

„Sredstva za sanaciju posljedica od poplava iz 2011. godine usmjerava Direkcija za javne radove. Od onoga što je do sada nama usmjereno, uspjeli smo da saniramo dobar dio mostova na području opštine. Sve do mosta na Seocu. Trenutno sredstava više nema“, objasnio je Ivanović.

On kaže kako su o situaciji u vezi sa mostom na Lukinom Firu obavijestili Direkciju za javne radove, u čijoj nadležnosti su krupni infrastrukturni projekti.

„Ne želimo ništa da obećavamo, ali za početak most će biti saniran i potrebno je još malo strpljenja“.

Bonus video: