Lusija i Tatiana su prve studentkinje iz Argentine koje su stigle u Crnu Goru

Dolazak studentkinja iz Argentine je veoma važan, jer se jezik predaka kod mladih generacija odavno izgubio i prve studentkinje po povratku u Argentinu biće pravi "misionari" jezika svojih predaka
150 pregleda 23 komentar(a)
Lusija Petričević, Tatiana Mićinović, Foto: MVPEI
Lusija Petričević, Tatiana Mićinović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 26.08.2015. 15:35h

Lusija Petričević iz provincije Santa Fe i Tatiana Mićinović iz provincije Ćako prve su studentkinje iz Republike Argentine koje su se odlučile na studiranje u Crnoj Gori. Obje pripadaju četvrtoj generaciji crnogorskih iseljenika, saopšteno je iz Ministarstva vansjki poslova i evropskih integracija (MVPEI).

O tome koliko je jaka vezanost za zemlju predaka govori ne samo činjenica da su došle po prvi put u Crnu Goru koja je udaljena oko 12.000 km od mjesta gdje su rođene i gdje im žive porodice, već i to da su, u želji da nauče jezik svojih predaka, upisale Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju.

Dolazak studentkinja iz Argentine je veoma važan, jer se jezik predaka kod mladih generacija odavno izgubio i prve studentkinje po povratku u Argentinu biće pravi "misionari" jezika svojih predaka.

Dolazak i boravak studentkinja iz Argentine, organizovan je zahvaljujući angažmanu Ambasade Crne Gore u Republici Argentini, MVPEI, Ministarstva prosvjete i Prijestonice Cetinje, koja se ove godine zbratimila sa gradom Mađagajem u provinciji Ćako, mjestom u kojem je naseljen značajan broj porodica porijeklom iz Crne Gore, od kojih je veliki broj upravo porijeklom iz cetinjskog kraja.

U saradnji MVPEI i Ministarstva prosvjete u posljednje četiri godine su u Republici Argentini uspješno organizovane tri Škole crnogorskog jezika, koje su pobudile veliku zainteresovanost stare emigracije za učenje jezika predaka. Tokom naredne godine u saradnji Ambasde Crne Gore u Republici Argentini, MVPEI i Ministarstva prosvjete planirano je organizovanje još nekoliko Škola crnogorskog jezika u Argentini u Urugvaju.

Bonus video: