Marković: Auto-put je cesta ka zapadnim vrijednostima; Milovac: Realnost potpuno drugačija

"Tek pri kraju projekta mi saznajemo da ćemo dodatne radove da platimo preko stotinu miliona eura", kazao je Milovac
16161 pregleda 42 komentar(a)
Duško Marković, Dejan Milovac, MANS, Foto: Borko Ždero
Duško Marković, Dejan Milovac, MANS, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 11.03.2020. 15:33h

Nema govora o dužničkom ropstvu, auto-put je cesta ka zapadnim vrijednostima, ka ekonomskoj nezavisnosti, poručio je premijer Duško Marković.

On je to kazao na konferenciji o izgradnji prve dionice auto-puta Bar - Boljare, koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) danas u Podgorici.

On je poručio da Crna Gora ima snažan trend pada javnog duga.

Direktor istraživačkog centra MANS je istakao da smo svjedoci da je realnost u vezi auto-puta drugačija i da su sva dokumenta u vezi toga projekta proglašena tajnom.

"Tek pri kraju projekta mi saznajemo da ćemo dodatne radove da platimo preko stotinu miliona eura", kazao je Milovac.

On je istakao da nije kasno da se utvrdi ko je odgovoran za devastaciju Tare.

Premijer Marković je istakao da je dobro da se o tome govori ovako i naglasio da u ovakvim prilikama ne treba donositi vrijednosne sudove..

"U ovaj posao se ušlo odlukom Skupštine Crne Gore, to je bio leks specijalis", kazao je Marković.

Marković je rekao da je neophodna transparentnost, a da što se tiče zaštite Tare, neće dozvoliti da bude devastirana.

On je kazao da je nemoguće da ne dođe do promjena na rijekama, ali je država u obavezi da sve vrati pređašnje stanje.

"To što Vi volite Taru privatnu ne znači ništa. Odgovornost na skrivanju informacija snosi Vlada", odgovorio je Milovac.

Marković je odgovorio da Tara ima korist od svih nas, da ima najljepši kanjon u Evropi, koji je zaštićen, a da je to zasluga institucija.

"Treba se sjetiti Mojkovca, gdje smo jalovište u tom gradu, sanirali upravo da bi zaštitili Taru", kazao je Marković.

Projekat je za Milovca sporan i zato što je, prema njegovim riječima, neko odučio da se kredit uzme u dolarima, a ne u eurima, i zato što podizvođači na projektu nijesu birani na javnom tenderu već ih je birala kineska kompanija u dogovoru sa Ministarstvom saobraćaja.

“Građani ne znaju ko sve i po kojem osnovu koristi privilegije na račun izgradnje auto-puta, a to podrazumijeva oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost (PDV), carina i akciza. Takođe, danas ne znamo koliko je betona, željeza, goriva, radne snage i opreme ugrađeno u auto-put”, tvrdi Milovac.

On je kazao da postoje državne komisije koje nadgledaju izgradnju auto-puta, a koje su se zavjetovale na ćutanje.

“Na svaki njihov izvještaj je stavljena oznaka tajnosti. Sve je to podno tlo za korupciju, a protiv korupcije se u ovom slučaju Vlada borila tako što je stavila na sve oznaku tajnosti”, rekao je Milovac.

Posljedica takve prakse je, kako je naveo, i devastacija rijeke Tare, na koju nijesu upozorile nadležne inspekcije, već upravo civilni sektor.

"Ono što ovdje posebno zabrinjava jeste da se i pored veoma konkretnih upozorenja koja su došla od strane Evropske komisije, Evropskog parlamenta i UNESCOa, nastavlja sa dosadašnjom praksom. Danas, dok sjedimo ovdje deponije se i dalje nalaze na obalama Tare, a njeno korito je i dalje devastirano. A nadležne institucije i dalje listom ćute".

MANS konferencija o auto-putu
MANS konferencija o auto-putu(Foto: Borko Ždero)

Glavna ekološka inspektorka Veselinka Zarubica je istakla da su radili odgovorno u slučaju auto-puta i da su imali brojne kontrole na tom području.

"Monitoring diverziteta radiće se najmanje dvije godine nakon završetka, izdavanja upotrebne dozvole. Najlakše je kritikovati", poručila je Zarubica.

Izvršni direktor ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović je istakao da je za njega najodgovornija Skupština Crne Gore.

Jedino kontrolno saslušanje, kako je istakao Perović, bilo je na inicijativu civilnog sektora, a najveći problem su imali sa inspekcijom za šume, a povodom prijava za nelegalnu sječu na trasi auto-puta.

"Sve inspekcije su trebale da budu danas ovdje. Ne bježimo ni mi iz civilnog sektora od svoje odgovornosti", kazao je Perović. Izvještaji UNESCO, Evropske komisije, istakao je Perović, kao i drugih releventantnih organizacija uvijek su bile na fonu njihove priče. "Za nas je veoma važno da znamo kako će se uraditi sanacija i popraviti šteta".

Milovac je zapitao zbog čega nije rađena revizija elaborata i zbog čega je CRBC dozvoljeno da materijal od ispopa tunela deponuju u koritu Tare.

On je istakao da su od ekološke inspekcije na njihovu prijavu zbog toga, dobili odgovor da to nije njihova nadležnost.

„Država Crna Gora u postupanju svih njenih nadležnih organa, iz aspekta životne sredine, preduzima sve mjere – izrađeni su planovi remedijacije, inspekcijski organi u kontinuitetu prate da li se poštuju mjere iz Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je ključni, obavezujući dokument na osnovu kog je izdata građevinska dozvola, dok se sprovodi mjesečno i kvartalno isptivanje kvaliteta vode, a od 2019. pojačan je i biološki monitoring u cilju analize stanja živog svijeta u vodi rijeke Tare. Najvažnije je to što su za sve potencijalne štete po ovaj ekosistem predviđene mjere remedijacije. U tom pogledu, pomno pratimo uticaj izgradnje auto-puta na rijeku Taru”, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Bonus video: