Marković: Izvještaj Stejt departmenta upozorenje Vladi

Marković je kazao da je Vlada dobila upozorenje države koja ima mehanizme da prati razvoj demokratije širom svijeta, pa i u Crnoj Gori
54 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2014. 20:22h

Crnogorska Vlada će analizirati Izvještaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava, i u skladu sa njim unaprjeđivati politike, da sledeći put bude bolji, ali ga neće prihvatati sa emocijom, rekao je ministar pravde Duško Marković.

U Izvještaju o stanju ljudskih prava za 2013. godinu, koji je predstavio američki državni sekretar Džon Keri, navodi se da su korupcija oličena u nepotizmu, favorizovanju politički podobnih pojedinaca, slaba kontrola sukoba interesa, društvena diskriminacija i uznemiravanje nezavisnih medija i novinara najveći problemi Crne Gore u ovoj oblasti.

Marković je kazao da se sa Izvještajem nije upoznao, zbog obaveza.

"Taj Izvještaj ćemo kao i svaki Izvještaj Stejt departmenta analizirati i u skladu sa tim unaprjeđivati naše politike, da on sledeći put bude bolji, ali nikako ga prihvatati sa emocijom, nego kao realnu i odgovornu politiku koju treba rješavati", kazao je Marković na Fakultetu za državne i evropske studije.

Prema njegovim riječima, Vlada je dobila upozorenje države koja ima mehanizme da prati razvoj demokratije širom svijeta, pa i u Crnoj Gori.

"Zašto bi to sve bilo dramatično? Pogledaćemo taj Izvještaj, vidjećemo. Tamo gdje su te procjene realne, radićemo na njihovoj eliminaciji", naveo je Marković.

Kako je podsjetio, Sjedinjene Američke Države su ključni partner Crne Gore, navodeći da je sa tom državom potpisan sporazum o unapređenju mehanizama na planu jačanja vladavine prava.

"Mi ga već tri godine produžavamo, on je već u ovoj fazi preko dva miliona dolara. To znači da SAD vjeruju da mi imamo kapacitet da jačamo naše mehanizme na vladavini prava. To nije put posut cvijećem", kazao je Marković.

On je rekao da ne bi polemisao sa Izvještajem Stejt departmenta.

"Taj Izvještaj se ne bazira samo na bazi činjenica, nego na osnovu ocjena koje dolaze sa različitih adresa. Nekada je dio tog Izvještaja stvar percepcije", rekao je Marković.

Percepcija je nekad, kako je dodao, opasna kao realna opasnost, "i teže se boriti protiv nje nego protiv realne opasnosti".

Galerija

Bonus video: