Micev: Pljevlja bi bez uglja bila vazdušna banja

Prelazak na nova goriva je najbolje rješenje za problem zagađenosti, tvrdi Micev
214 pregleda 5 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.09.2016. 16:50h

Ako bi Pljevljaci odlučili da se ne griju na drva i ugalj, građani bi mogli da dolaze u trenutno najzagađeniji crnogorski grad da udišu čist vazduh.

To je juče poručio meteorolog Branko Micev na tribini o unapređenju sistema praćenja kvaliteta vazduha u Pljevljima.

On je ocijenio da je prelazak na nova goriva najbolje rješenje za problem zagađenosti.

Tvrdi i da u svijetu ima više primjera gdje je to rađeno, čak i prije pedesetak godina.

Micev je rekao da područje Pljevalja ima specifičnu mikroklimu koja doprinosi ekstremnim situacijama u pojedinim uslovima.

Prošle godine, ističe on, registrovano je 189 dana sa prekoračenjima vrijednosti zagađujućih PM 10 čestica u vazduhu.

U decembru prošle godine, koncentracija tih zagađujućih materija svaki dan je prelazila zakonom propisanu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom.

U meteorološkom smislu, naveo je Micev, taj mjesec je bio najekstremniji u posljednjih 67 godina.

Kazao je i da su u decembru Pljevljaci bili obasjani suncem prosječno samo 1,8 sati dnevno, iako u tom mjesecu nije palo kap kiše u Pljevljima.

“Tokom 2015. u Pljevljima su duvali vjetrovi čija je brzina manja od četiri metra u sekundu, što je nedovoljno za provjetravanje kotline, odnosno odnošenje štetnih čestica“.

Micev je kazao i da bogatije države za razbijanje magle koriste tehnike zasijavanja iz vazduha suvim ledom i srebro-jodidom, što je, kako tvrdi, izrazito skup postupak.

Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine kazala je da će mjerna stanica u Skerlićevoj ulici u Pljevljima bit premještena uskoro na novu lokaciju, jer je sadašnja nepovoljna zbog blizine gradske kotlarnice.

Olivera Kujundžić iz Ministarstva Održivog razvoja i turizma ocijenila je da su zadovoljni sa mjerama koje su do sada realizovane iz Akcionog plana, dok su prisutni građani tvrdili da se samo donose planovi, a da se ništa konkretno ne radi na poboljšanju kvaliteta vazduha.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović kazao je da Pljevljaci treba da krenu da lobiraju kod ambasada EU da Crnoj Gori u pristupnim pregovorima ne dozvole otvoranje poglavlja 27, dok se ne riješi pitanje zagađenja u Pljevljima.

Bonus video: