Mihailo: Nema te vradžbine kojom se srpska crkva može lišiti srpskog duha

"Nije mudro i ljudski da se Crnogorcima negira pravo na puni vjerski, nacionalni i kulturni iskaz, a kamoli da nam se otima crkvena imovina i baština koja je depozit naše povijesti i temelj narodnog bića kao što nam to radi srpska crkva, združena s djelovima državne administracije", ocijenio je Mihailo
94 pregleda 224 komentar(a)
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2015. 15:16h

Crnogorsko crkveno pitanje ne može se ignorisati, jer će proizvoditi političku nestabilnost i uvijek iznova provocirati njegovo rješavanje, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

"To je suštinsko pitanje opstanaka crnogorske nacije i države koje se može odložiti ad akta, tek kada se riješi status Crnogorske crkve kao domicilne, a crkvena imovina i kulturna baština ponovo uzakone u državno vlasništvo", smatra Mihailo.

On je ukazao da u nacrtu novog programa Demokratske partije socijalista piše da zbog toga što su pravoslavni vjernici podijeljeni, prevazilaženju te podijeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalnog sklada.

Mihailo smatra da se suština tog programa može se svesti na dva stava - da je Crnoj Gori potrebna jedna autokefalna pravoslavna crkva sa sjedištem u državi, i da je, za razliku od Srbije koja je država srpskog naroda, Crna Gora građanska u kojoj je irelevantno pitanje karaktera crkve.

On je ocijenio da oba stava zaslužuje kritiku, jer iz njih proishode, kako je rekao, logički neodrživi zaključci da Srpska pravoslavna crkva može biti crnogorska po sadržini i lojalna Crnoj Gori, i da ova država može opstati bez dominacije crnogorskog duha u njoj.

"Neka niko ne umišlja da se naše crkveno pitanje može riješiti jednom autokefalnom crkvom koja bi bila depozit srpske duhovnosti i tradicije, nemuštog naziva, Pravoslavna mitropolija. Na čelu sa pontifeksom koji se ne bi očitovao o političkim, državnim i nacionalnim pitanjima da ne bi iritirao Crnogorce, i bio s ruke vlastima", rekao je Mihailo.

Prema njegovim riječima, Srpska crkva vjerna je samo Srbiji, zemlji matici, dok Crnu Goru doživljava kao privremeno državno rješenje nametnuto silom.

"Nema te vradžbine kojom se srpska crkva može lišiti srpskog duha. Zato nije mudro niti ljudski da se Crnogorcima negira pravo na puni vjerski, nacionalni i kulturni iskaz, a kamoli da nam se otima crkvena imovina i baština koja je depozit naše povijesti i temelj narodnog bića kao što nam to radi srpska crkva, združena s djelovima državne administracije", ocijenio je Mihailo.

On je rekao da je Crna Gora odavno izložena imperijalističkom pritisku beogradskih centara moći koji su u saglasju sa velikosrpskim centrima moći u državi, spremnim na kolaboraciju s bilo kime samo da otmu vlast u zemlji.

"Naše građane koji se iskazuju kao Srbi koriste za ekspanzionističke ciljeve. Namjeravaju da se instrumentima naše države obračunaju sa crnogorskim identitetom koji je jedina prepreka ponovnoj aneksiji", rekao je Mihailo.

On je kazao da taj identitet i državotvorna svijest imaju duboko utemeljenje u vjekovnom žrtvovanju crnogorskih najboljih sinova i šćeri koji su živote polagali za ideale slobode, pravde i jednakosti.

"Crna Gora je iskaz tih žrtava i njihove državotvorne svijesti, u protivnom, nebi bilo razloga za njeno postojanje. Zato je ona crnogorska država i mora opstati kao takva", smatra Mihailo.

On je ocijenio da Crna Gora treba da bude uzorna građanska država koja svima garantuje građanska i sva druga prava, ali je isključivo snažan crnogorski identitet većine građana preduslov njenog opstanka i postojanja.

Mihailo je rekao da je za to nužan preduslov postojanje crkve po karakteru crnogorske, "dakle, Crnogorske pravoslavne crkve".

"U protivnom, neriješeno crkveno pitanje može biti uzrok velikih nevolja i sukoba u budućnosti koji mogu destabilizovati zemlju i dovesti u pitanje njen suverenitet, na štetu i zemlje i svih građana", zaključio je Mihailo.

Bonus video: