Mimo zakona: Instaliran video-nadzor u Skupštini

Iz Skupštine potrdili da su predviđenu proceduru započeli tek nakon postavljanja kamera
59 pregleda 26 komentar(a)
video-nadzor Skupština, Foto: Luka Zeković
video-nadzor Skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2015. 19:08h

Video-nadzor nedavno je postavljen gotovo u svakom ćošku zgrade Skupštine Crne Gore, mimo procedure predviđene Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Više od 20 unutrašnjih kamera postavljeno je i testirano, bez pribavljene dozvola Agencije za zaštitu ličnih podataka. Najviši zakonodavni dom potrošio je skoro 250 hiljada eura iz fondova EU a da prethodno od nadležne Agencije nije tražio ni saglasnost.

Član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović potvrdio je "Vijestima" da Skupština nije tražila saglasnost za postavljanje video-nadzora. On je istakao da Agencija svima savjetuje da prije kupovine, instaliranja i testiranja opreme završe zakonsku proceduru:

"Kako se ne bi dogodilo da Agencija ne odobri postavljanjje kamera, a novac je već uludo potrošen".

Iz Skupštine priznaju da je procedura započeta nakon postavljanja kamera i navode da je stavka video-nadzora “manji dio prve faze projekta “Parlamentarni zakonodavni informacioni sistem”, finansirane iz fondova EU i u završnoj je fazi realizacije”.

Tvrde da je u toj fazi projekta planirana nabavka i instalacija informaciono-komunikacione opreme u vrijednosti od 246.283 eura:

"Ona ima za cilj uspostavljanje hardverskog osnova za primjenu budućeg rješenja elektronskog parlamenta, koji bi omogućio da se kompletan zakonodavni proces u Skupštini odvija elektronskim putem".

Prema zakonu, subjekat koji želi da instalira video-nadzor obavezan je da, osim saglasnostii Agencije, donese pisanu odluku o tome u kojoj će biti sadržani razlozi postavljanja kamera.

Mora konsultovati i reprezentativni sindikat, a predstavnike zaposlenih u pisanoj formi obavijestiti o uvođenju video-nadzora. Skupština je još morala obezbijediti i zaštitu sistema od pristupa neovlašćenih lica i istaći objavještenja o vršenju video-nadzora.

Tvrde da nijesu snimali

Iz Skupštine je “Vijestima” odgovoreno da su u zgradi instalirane 21 unutrašnja i sedam spoljašnjih kamera:

”Radovi na postavljanju su izvedeni tokom avgusta i prve polovine septembra ove godine. Prilikom postavljanja izvršeno je samo funkcionalno testiranje ispravnosti kamera, ali ne i podešavanje i povezivanje na sistem za snimanje. Podešavanje kamera i instalacija sistema za snimanje biće izvršena tek nakon završetka kompletne procedure u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Kompletan sistem će zadovoljiti odgovarajuće standarde iz ove oblasti”.

Bonus video: