Ministarstvo: Institucije spremne da reaguju u incidentnim situacijama

Učesnici vježbe bili su Državni krizni štab koji sačinjavaju predstavnici državnih institucija, Državni krizni tim koji čine članovi Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva i krizni tim aerodroma
0 komentar(a)
Vježba Otmica vazduhoplova, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Vježba Otmica vazduhoplova, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ažurirano: 05.04.2018. 15:54h

Bezbjednosna vježba Otmica vazduhoplova, koja je održana danas na podgoričkom aerodromu, pokazala je da su crnogorske institucije spremne da reaguju u incidentnim situacijama, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Iz tog resora su kazali da je to najkompleksnija i najzahtjevnija vježba nezakonitog ometanja civilnog vazduhoplovstva u kojoj je angažovan veliki broj učesnika i nadležnih državnih organa.

“Riječ je o sveobuhvatnoj vježbi koja se, u skladu sa Nacionalnim programom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva koji je Vlada usvojila, a koji je usaglašen sa relevantnim dokumentima Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), Evropske konferencije za civilno vazduhoplovstvo (ECAC) i Evropske komisije održava svake treće godine”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da ta obaveza za Crnu Goru, proizilazi i iz međunarodnih dokumenata iz oblasti civilnog vazduhoplovstva, i to dokumenata ICAO i dokumenta ECAC.

“Cilj vježbe je uvježbavanje i provjera sistema obavještavanja i koordinacije aktivnosti između nadležnih organa i institucija, provjera kvaliteta donešene zakonske regulative i planova i procedura u slučaju otmice”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Ministarstva, cilj je i testiranje objekata ili opreme za krizni menadžment i aerodromskog centra za krizne situacije i uvježbavanje osoblja koje je uključeno u rješavanje takvih kriznih situacija, uključujući i Specijalnu antiterorističku jedinicu policije.

“Učesnici vježbe bili su Državni krizni štab koji sačinjavaju predstavnici državnih institucija, Državni krizni tim koji čine članovi Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva i krizni tim aerodroma”, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, Dragan Đurović, ocijenio je da je vježba bila uspješna i da je pokazala visok stepen usklađenosti svih subjekata koji se aktiviraju u takvim kriznim situacijama.

“To je još jedna potvrda visokih standarda bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva za koje je Evropska komisija potvrdila da su usklađeni sa standardima zemalja članica Evropske unije”, ocijenio je Đurović.

Bonus video: