Ministarstvo odbrane: Rezervisti su već dobili sve pare koje ih sljeduju

Ministarstvo odbrane tvrdi da Crna Gora ništa ne duguje priadnicima rezervnog sastava ali i da nemaju pravo na dnevnice iz Srbije
141 pregleda 4 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 28.02.2013. 21:38h

Svim pripadnicima rezervnog sastava Vojske Jugoslavije sa područja Crne Gore, isplaćene su ratne dnevnice a presuda Suda u Strazburu ni u jednom dijelu ne odnosi na državu Crnu Goru, tvrdi Ministarstvo odbrane.

U informaciji koji je Ministarstvo odbrane pripremilo kako bi informisalo Vladu o zahtjevima za dodjelu ratnih dnevnica.piše da i pored više pisanih urgencija, već više od mjesec i po dana Ministarstvo odbrane nije dobilo odgovor Srbije o tome

U dokumentu se podsjeća da je početkom ove godine u Ministarstvo odbrane Crne Gore počeo da pristiže veliki broj zahtjeva za izdavanje uvjerenja o učešću u borbenim dejstvima, u periodu mart-jun 1999. godine, kao i za učešće u rezervnom sastavu u periodu 1991/1992 godine, a radi ostvarivanja prava na isplatu ratnih dnevnica.

Taj broj zahtjeva za izdavanje uvjerenja je svakodnevno rastao, tako da je zaključno sa 20.februarom podnijeto ukupno 12.500 zahtjeva. Do sada je izdato oko 4.000 ovih uvjerenja.

Zahtjevi su počeli da pristižu u velikom broju, dodaje se, nakon što je nevladina organizacija „Srpski ratni veterani” sa sjedištem u Beogradu, objavila na svom web sajtu vijest da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu u korist vojnih veterana iz sastava niškog Korpusa, kojom je naloženo Vladi Srbije da u roku od šest mjeseci od pravosnažnosti presude uredi način isplate dnevnica.

Ministarstvo odbrane tvrdi da su međuvremenu zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Zorana Pažina, zatražili i pribavili tu presudu.

"U razgovoru, gdin Pažin je iznio mišljenje da se predmetna presuda ne odnosi na građane Crne Gore, odnosno bivše pripadnike rezervnog sastava jedinica Vojske Jugoslavije koje su bile locirane na teritoriji Crne Gore, te i sve da nijesu isplaćene te dnevnice građanima Crne Gore koji su bili angažovani u borbenim dejstvima, to ne bi moglo biti nametnuto kao obaveza Crne Gore, pošto je nastupila apsolutna zastarelost prava na naknadu tih potraživanja", piše u informaciji MO.

Po saznanjima MO, piše u informaciji, u skladu sa odredbama Pravilnika o naknadi putnih i drugih troškova u Vojsci Jugoslavije, svim pripadnicima rezervnog sastava Vojske Jugoslavije sa područja Crne Gore, isplaćena su novčana sredstva na ime angažovanja u rezervnom sastavu u periodu od marta do juna 1999. godine.

Kompletnu pismenu dokumentaciju o ovim činjenicama posjeduje Ministarstvo odbrane Srbije.

"Stoga smo mišljenja da se naznačena presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ni u jednom dijelu ne odnosi na državu Crnu Goru, odnosno na njene građane koji su bili angažovani u rezervnom sastavu Vojske Jugoslavije, na teritoriji Crne Gore, u periodu mart-jun 1999. godine", piše u informaciji.

Crna Gora dobila "Srpske ratne veterane

U informaciji Ministarstva odbrane piše da je formirano je udruženje Srpski ratni veterani Crne Gore, sa sjedištem u Beranama i izabran predsjednik tog udruženja Aleksandar T. Vasiljević.

U dokumentu stoji da je na sajtu „Srpskih ratnih veterana“ objavljeno je i da su: „predstavnici Srpskih ratnih veterana Crne Gore, 24.01.2013. godine, posjetili sjedište te organizacije u Beogradu.

"Poslijee dugog i prijateljskog razgovora konstatovano је dа је potrebno formirati udruženje Srpski ratni veterani Crne Gore sа sjedištem u Beranama. Dogovoreno је i dа sе u najkraćem vremenskom roku održi skupština i izabere rukovodstvo које bi rješavalo nagomilane probleme ratnih veterana u Crnoj Gori“, piše u vladinj informaciji.

Bonus video: