Mitropolija u Herceg Novom divlje gradi i vodi restoran

Mitropolija je prije nešto više od pet godina izgradila stambeno-poslovnu zgradu na Toploj u Herceg Novom, preko puta crkava Svetog Spasa i Svetog Đorđa.
452 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2011. 22:15h

Osim Budve i vođenja neoporezivog biznisa preko Hotela “Podostrog” i raznih drugih ugostiteljskih objekata, priča o poslovnim poduhvatima Mitropolije crnogorsko-primorske i izbjegavanju plaćanja dažbina državi aktuelna je i u Herceg Novom, s tim što je u tom gradu zabilježena i gradnja bez dozvole na najatraktivnijoj lokaciji.

Dok mitropolit SPC Amfilohije tvrdi da Srpska pravoslavna crkva ne “zgrće novac” u Crnoj Gori i da je „ugostiteljska i trgovačka“ djelatnost SPC praktično nepostojeća i u službi isključivo neprofitabilnih crkvenih i narodnih potreba, SPC je u centru Herceg Novog izgradila zgradu u kojoj su poslovni objekti i stanovi za tržište.

Mitropolija je prije nešto više od pet godina izgradila stambeno-poslovnu zgradu na Toploj u Herceg Novom, preko puta crkava Svetog Spasa i Svetog Đorđa.

Pet etaža na divlje

Prema tada važećem Detaljnom urbanističkom planu Tople na tom mjestu je bila dozvoljena gradnja stambenog objekta od 300 kvadrata sa dva sprata. Rješenjem o lokaciji dozvoljena je gradnja objekta od oko 900 metara kvadratnih, što takođe nije poštovano, jer je nikao skoro duplo veći objekat sa pet etaža.

U poslovno stambenom objektu, koji je osveštao Amfilohije trebalo je da budu smješteni Duhovni centar, crkvena knjižara, galerija, parohijalne prostorije i stanovi za tržište. Jedan dio stanova bio je namijenjen i za Vojsku SCG.

Svakog ljeta na Belavisti radi ugostiteljski objekat pod vedrim nebom kojim upravlja hercegnovska crkvena parohija Stari grad

Glavni urbanista u Opštini Ranko Kovačević tada nije poricao da je DUP-om Topla na mjestu gdje je Mitropolijina zgrada predviđen manji objekat, ali je tvrdio da je rješenjem o lokaciji dozvoljeno da se maksimalno iskoristi postojeći plac.

Objasnio je i da se dozvola takve vrste može izdati u djelovima grada koji nijesu isključivo stambeni i da novi objekat u urbanističkom smislu čini logičan sklad i u formiranju ulice.

Bez poreza

Pored toga, svakog ljeta na Belavisti - jednom od najljepših trgova u hercegnovskom Starom gradu radi ugostiteljski objekat pod vedrim nebom kojim upravlja hercegnovska crkvena parohija Stari grad.

Na dijelu trga iza crkve Svetog Arhangela Mihaila, koji im je lokalna vlast dala na korišćenje, početkom ljeta postave nekoliko stolova za kojima se služi piće i kafa. Piće se donosi iz jedne prostorije u obližnjem parohijalnom domu koja nije registrovana kao ugostiteljski objekat.

Prema saznanjima “Vijesti”, crkvene vlasti ne plaćaju opštini nijedan od poreza i doprinosa koji su obavezni i bez kojih, ostalih pet ugostiteljskih objekata koji ljeti rade na Belavisti, ne bi mogli dobiti dozvolu za rad.

Zemlja na Luštici otišla Miškoviću za 590.000 eura

Mitropolija je prije dvije godine izdala Ljiljani Mišković u zakup na 99 godina crkveno zemljište od 2.570 kvadrata na poluostrvu Luštica.

Supruga kontroverznog srpskog biznismena Miroslava Miškovića plac u atraktivnoj morskoj uvali sa pješčanom plažom platila je 590 hiljada eura, bez poreza, taksi i PDV-a.

Iako je većina članova Crkvenog odbora bila nezadovoljna prodajom zemlje na Luštici, niko se nije javno oglasio iz straha da će biti anatemisan

U ugovoru se precizira da zakupac, može ,,graditi i uklanjati objekte i iste koristiti shodno svojim potrebama", te ,,izvršiti uknjižbu izgrađenih objekata na svoje ime".

Prema tumačenju stručnjaka, to znači da joj je zemlja praktično prodata. Iako je većina članova Crkvenog odbora bila nezadovoljna tom trgovinom o kojoj je saznala preko medija, niko se nije javno oglasio iz straha da će biti anatemisan ako se suprostavi Amfilohiju.

Ugovor o zakupu (broj 909) u ime zakupodavca pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske potpisao je, po blagoslovu Amfilohija, Momčilo Stanojević iz Srbije.

Crkveni odbor je “umiren” izvjesnom sumom za rekonstrukciju parohijalnog doma u blizini crkve. O kolikom novcu je riječ znaju samo upućeni . Pominjala se suma od 50 do 350 hiljada eura. Zemljište koje izdato u zakup, darovala je 1914. godine Aneta Kaluđerović iz sela Klinci seoskoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila.

Od Ostroga godišnje imamo oko 600.000

Iguman Ostroga Jovan Purić negirao je juče da taj manastir prihoduje milione eura na godišnjem novou.

“Novca nemamo, da imamo gradili bi put koji vodi do manastira. Put do Ostroga je zatvoren, ide se zaobilaznim putem. Svakog dana strahujemo da nam neko ko dolazi da se pokloni svetinji ne surva u provaliju”, kazao je Purić “Vijestima”.

On je saopštio da manastir Ostrog godišnje posjeti od 250.000 - 300.000 ljudi, te da je je promet od prodaje svijeća, ikona, kalendara, brojanica i priloga vjernika oko 600.000 eura. “Od toga, procenat se daje Mitropoliji, i to oko 120.000 eura na godišnjem novou. Od ostalog kaluđeri žive, održavaju se konaci”, rekao je Purić.

Bonus video: