Mitrović: Hitno uvesti vanredno stanje zbog zagađenog vazduha Pljevljima

Mitrović očekuje da će zagađivači, prvenstveno TE, ponovo krivicu za ovoliko zagađenje ponovo prebacivati na građane
0 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.11.2014. 20:23h

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović zatražio je je od nadležnih u državi da uvedu vanredno stanje, zbog enormnog zagađenja vazduha u Pljevljima.

On kaže da ovih dana zagađenje vazduha u Pljevljima obara sve rekorde i količini labdećih čestica PM 10 u vazduhu.

“Izmjerene koncentracije praškastih materija 23. novembra bile su 250 miligrama po centimetru kubnom (mg/cm3) da bi se u 21 čas popele na 300 mg/cm3. Dan kasnije u u 3 sata ujutru koncentracija ovih opasnih materija u vazduhu iznosila je 383,2 mg/cm3, što je 700 procenata iznad propisanih granica, da bi 24. 11, u 18 časova, ta koncentracija iznosila 240 mg/cm3”, tvrdi Mitrović.

Pljevaljski ekolog kaže da niko od odgovornih u Opštini i državi nije našao potrebu da građane Pljevalja upozori, da je zagađenje enorno povećano i da postoji opasanost ozbiljnog narušavanje njihovog zdravlja.

On ističe da je Plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevljima koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u februaru 2013 mrtvo slovo na papiru i da do danas ni jedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana.

“Zašto se ne primjenjuju odredbe Zakona i zašto se i dalje toleriše probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha. Zaštita zdravlja Pljevljaka bi trebao i moralo biti prioritet bez obzira na cijenu koštanja, jer bi trebalo, da je zdravlje građana na prvom mjestu. Ovakav neodgovoran odnos svih struktura vlasti, prema Pljevljacima predstavlja školski primjer bezobzirnosti i bahatosti. Ako Vlada,Rudnik, Termoelektrana i Opština Pljevlja nisu u stanju da krenu u nabavljanje i postavljanje savremenih tehnoloških rješanja, onda treba da to javno saopšte građanima“, ističe Mitrović.

On očekuje da će zagađivači, prvenstveno TE, ponovo krivicu za ovoliko zagađenje ponovo prebacivati na građane, odnosno takozvana individualna ložista i gradske kotlarnice.

„Pljevljacima je potpuno svejedno odakle potiče ovoliko zagađenje, jer je svakome jasno da je stanje postalo alarmantno i više nego zabrinjavajuće. Zbog toga tražimo hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja do rješenja problema zagađenja i prestanka opsanosti po zdravlje građana. Pozivamo nadležne da krenu u rješavanje ovih više tehničkih, nego birokratskih problema koji svima nama proizvodi indirektne i vrlo visoke troškove zbog nečijeg očiglednog nemara i bahatosti. Konačno bi trebao neko da izračuna i obavijesti građane, koliko Crna Gora troši novca poreskih obaveznika na liječenje svojih građana, zbog posledica koje su direktno uzrokovane neodgovornim radom u Pljevljima”, ističe Mitrović.

Bonus video: