Mitrović: Za Mirka Zečevića je "Krstaš" sekta, djeca iz društva Princeza Ksenija "djeca sektaša"

178 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Ažurirano: 28.12.2014. 11:58h

Bahato ponašanje većine u Nacionalnom savjetu Crnogoraca u Srbiji se nastavlja sa još većim intezitetom, smatra Veselin Mitrović iz Crnogorskog kluba, a koji je i na funkciji predsjednika Upravnog odbora Udruženja Crnogoraca Vojvodine i član je Nacionalnog savjeta.

"Održali su sjednicu, zakazanu u neprimjereno kratkom roku onemogućivši prisutnost članova savjeta iz Crnogorskom kluba, i po hitnom postupku sa minimalnom većinom, izabrali predsjednika i članove Izvršnog odbora. Na taj način 13 članova trenutne većine je raspodijelilo 13 statutom predviđenih funkcija. Takvim postupkom, propuštena je još jedna šansa da se, u interesu cjelokupne crnogorske zajednice u Srbiji, pokuša doći do rješenja za zajedničko djelovanje svih 23 člana savjeta", saopštio je Mitrović.

On je dodao da Izražava sumnju da je predsjednik Ratko Šoć, uvaženi kulturni pregalac, napisao saopštenje koje je Nacionalni savjet dostavio medijima nakon održane sjednice.

"Jasno se prepoznaje rukopis njegovog zamjenika Branislava Sekulića funkcionera Demokratske stranke. Napominjemo, da od ukupno 21 nacionalna savjeta u Srbiji ni jedan nema funkciju zamjenika predsjednika i ni jedan nema četiri potpredsjednika. Saopštenje u kojem se proziva Vlada Crne Gore, Uprava za dijasporu i njen šef Odsjeka samo je pokušaj skretanja teme od suštinskog problema, koji se ne nalazi u Crnoj Gori. Problem je ovdje u Srbiji, u Vojvodini u Vrbasu, gdje samozvani "nezamenljivi čovjek ambasade" Mirko Zečević već mjesecima boravi unoseći paniku, razdor i netrpeljivost među Crnogorce", rekao je Mitrović.

Po njegovim riječima u procesu formiranja Savjeta, Zečević se bavio diskvalifikacijom, etiketiranjem i stvaranjem "neprijatelja" između udruženja, a sada kada je savjet konstituisan svoju misiju nastavlja insistiranjem na nejedinstvu između 23 izabrana člana savjeta.

"Za njega je najstarije crnogorsko udruženje Krstaš "sekta", djeca iz društva Princeza Ksenija su "djeca sektaša", ne priznaje Udruženje Crnogoraca Vojvodine, Udruženje Crnogoraca Srbije, Crnogorsku zajednicu u Prokuplju, ne priznaje Crnogorce u Subotici, Somboru, Aleksincu, Lovćencu, Vranju, ne priznaje uvažene crnogorske intelektualce iz Beograda i Novog Sada... To je suštinski problem!", tvrdi Mitrović

On zaključuje da je Nacionalni savjet konstituisan kao rezultat želje i htenja hiljade Crnogoraca u Srbiji.

"Ako neko insistira da Mirko Zečević zbog toga treba da bude nagrađen, nemamo ništa protiv da to uradi onaj za čije interese radi. A najveća nagrada za Crnogorce u Srbiji će biti da se stavi tačka na njegovo angažovanje po pitanju načina organizacije i ostvarivanja ustavom i zakonima garantovanih prava za crnogorsku zajednicu u Srbiji. Mi ćemo mu prvi čestitati", kazao je Mitrović.

Bonus video: