Mještani Pelevog Brijega prvi put imaju vodu

Kineska kompanija je slobodnim padom, crijevima, sprovela vodu sa vodoizvorišta u tunelu Trebješnica, udaljenom 15 kilometara
593 pregleda 0 komentar(a)
Pelev brijeg, Foto: Zoran Đurić
Pelev brijeg, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.08.2015. 18:44h

Mještani Pelevog Brijega obradovali su se vodi, koja je prvi put u istoriji stigla do najvećeg bratonožićkog sela, ali strahuju da se neće dugo zadržati.

Vodu su doveli radnici kineske građevinske kompanija CRBC, za potrebe radničkog kampa, smještenog u tom selu.

Kinezi su najavili da 1. septembra počinju sa izgradnjom autoputa Bar-Boljare, a mještani strahuju da će nakon završetka saobraćajnice ostati i bez vode.

“Sad je dovedena voda do kampa i mještani našeg i okolnih sela dolaze tamo da pune vodu. Niko ne zna da li će voda ostati nakon što Kinezi odu, ali znamo samo da nam je voda preča i od autoputa, iako razumijemo i podržavamo u potpunosti njegovu izgradnju”, kazao je zamjenik predsjednika MZ “Pelev Brijeg” Vidak Perović.

Kineska kompanija je slobodnim padom, crijevima, sprovela vodu sa vodoizvorišta u tunelu Trebješnica, koje je 15 kilometara udaljeno od Pelevog Brijega.

Perović je rekao da su prilikom kopanja tunela na Lutovu, tokom izgradnje pruge Beograd-Bar 1973. godine, naišli na jak izvor, koji su preusmjerili u Kruševi potok.

Mještani tvrde da su Kinezi bušili bunar i do 400 metara dubine u Bratonožićima i nijesu našli vodu.

Perović tvrdi da nikada na Pelevom Brijegu nijesu imali živu vodu, dok su bistijerne presušivale tokom ljeta.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su da kineska kompanija CRBC radi na izgradnji hangara i kamp kućica u blizini crkve Svetog Nikole, dok su za vodu iskopali ogroman bazen dubine do četiri metra.

Perović smatra da na Trebješnici ima vode da se napaja cijelo selo.

Glavni radovi na dionici autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, trebalo bi da počnu 1. septembra, dionica je duga 41 kilometar, a planirana je izgradnja 45 mostova i 32 tunela.

Bistijernu prije više od stotinu godina izgradio kralj Nikola

Perović je rekao da je jedina investicija, kada je riječ o vodovodu u Bratonožićima, bila bistijerna koju je prije više od stotinu godina izgradio kralj Nikola I Petrović.

“Tada je kralj Nikola došao i pitao:'Bratonožići ištite što vam je najpotrebnije?', oni rekoše vodu i tada im je izgrađena bistijerna”, kazao je Perović. On je rekao da je to bila bistijerna sa javnom česmom za cijele Bratonožiće i da se do danas malo toga promijenilo na njoj.

Bonus video: