Montefarm: Vakcine protiv gripa na carini čekaju dozvolu

Vakcina protiv gripa trebalo je, prema ugovoru apotekarske ustanove Montefarm i kompanije Farmalab, da bude isporučena sredinom oktobra
1968 pregleda 1 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcine protiv gripa nalaze se u hladnjačama carinskog skladišta u Crnoj Gori i čim se dobije dozvola za stavljanje u promet, Montefarm će početi sa distribucijom, saopšteno je iz te apotekarske ustanove.

"Procedura prilikom nabavke vakcina i njihove distribucije je strogo regulisana, stoga je dobavaljač FarmaLab u obavezi da dostavi kompletnu dokumentaciju na osnovu koje će dobiti dozvolu od CALIMS-a za stavljanje pomenute vakcine u promet. Nakon toga, vakcine će biti isporučene Montefarmu", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je na carini 22.700 doza vakcina protiv gripa - Vaxigrip tetra.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, vakcinacija u toj zemlji u svim domovima zdravlja počela je 15. oktobra, a u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Sloveniji početkom novembra. Prema pisanju evropskih medija, isporuka četvorovalentne vakcine proizvođača Sanofi Pasteur, koja se koristi i u Crnoj Gori, kasniće između jedne i dvije sedmice i u drugim zemljama zbog “neočekivanog kašnjenja u proizvodnji”.

Povezani članci

22. Oktobar 2019.

Grip stiže, a vakcina tek 31. oktobra

Imunizacija protiv gripa u Crnoj Gori lani je počela početkom oktobra, prije dvije godine bila je u prvoj polovini oktobra, a 2016. krajem istog mjeseca.

Vakcina protiv gripa trebalo je, prema ugovoru apotekarske ustanove Montefarm i kompanije Farmalab od 5. septembra, da bude isporučena sredinom oktobra.

Bonus video: