Mornarica VCG u Bijeloj obnovila dva broda

Naime, u proteklih 20-tak dana obavljeno je dokovanje raketne topovnjače RTOP-405 na kojoj su uz standardne dokovske, obavljeni i značajni brodoželjezni radovi na obnovi trupa broda. Odrađeni su i neophodni radovi na propelerskim osovinama i propelerima
180 pregleda 11 komentar(a)
Fregata Kotor, Foto: Siniša Luković
Fregata Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.02.2015. 20:17h

Mornarica Vojske Crne Gore ovih dana u Jadransoim brodogradilištu Bijela privodi kraju dokovanja i remonte dva od svojih kapitalnih brodova, a koji su, sticajem raznih okolnosti, godinama bili zapušteni i izloženi propadanju.

Naime, u proteklih 20-tak dana obavljeno je dokovanje raketne topovnjače RTOP-405 na kojoj su uz standardne dokovske, obavljeni i značajni brodoželjezni radovi na obnovi trupa broda. Odrađeni su i neophodni radovi na propelerskim osovinama i propelerima, a čitav brod, nadgrađe i naoružanje je prefarbano. Sličan obim posla bio je i na patrolnom brodu (fregati) P-33 „Kotor“ kojem je dokovanje u Bijeloj bilo prvo nakon skoro punih deset godina.

Stoga je na tom brodu bilo i nešto više posla, pa su radnici u brodogradilištu na fregati mijenjali i dio korozijom nagriženih i dotrajalih limova na oplati na krmenom dijelu broda, a obnovljen je i dio tankova i cjevodova tzv. sive vode u unutrašnjosti broda.

Fregata „Kotor“ inače, lani je u Bar već prošla kroz ozbiljniji remont elemenata brodskog pogonskog sistema, a na taj brod su ugrađena i dva nova pomoćna motora. Nakon završetka poslova na ova dva broda, u Bijelu na sličan tretman i dokovanje uskoro dolaze još dva broda Mornarice VCG, raketna topovnjača RTOP-406 i patrolni brod (fregata) P-34. Remonti ovih plovila finasiraju se iz dijela sredstava od 2,45 miliona dolara što ih je Ministarstvo odbrane lani prihodovalo prodavši raketnu topovnjaču RTOP-401 Keniji posredstvom beogradskog „Yugoimporta SDPR“.

Po obimu posla i veličini ulaganja, ovo je a najznačajnija investicija u održavanje ratnih brodova MVCG od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006 godine, čime će Mornarica u narednom periodu imati znatno bolju tehnološku osnovu za obavljanje svojih zadataka u našim, ali i međunarodnim vodama u sklopu Jadransko-jonske inicijative i „Partnerstva za mir“. Pored fregata i topovnjača, u Bijeloj je u toku i generalni remont školskog broda MCG, jedrenjaka „Jadran“ vrijedna više od 1,5 miliona eura, a taj brod bi na more trebao ponovno da se vrati na ljeto ove godine.

Bonus video: