Morska voda dobrog kvaliteta

Na lokacijama voda za kupanje "Žukotrlica 01" i "Žukotrlica 02" voda bila lošeg kvaliteta

1822 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Morska voda na većini crnogorskih kupališta je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To pokazuju rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 08. do 16. avgusta ove godine.

“Rezultati su pokazali su da je na 68,9 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 18,3 odsto lokacija dobrog, na 11 odsto lokacija zadovoljavajućeg, dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila lošeg kvaliteta”, saopštili su iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, kako navode, vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".

“U opštini Herceg Novi uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih sedam ona bila odličnog, na osam dobrog, a na šest zadovoljavajućeg kvaliteta. U Kotoru na osam lokacija voda bila odličnog, na dva dobrog, a na četiri zadovoljavajućeg kvaliteta. Na području opštine Tivat, voda je bila odličnog kvaliteta na osam ispitivanih lokacija, dok je na jednoj lokaciji ona bila dobrog kvaliteta. Kada je u pitanju opština Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 17, a dobrog na jednoj lokaciji. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 29, a dobrog na tri lokacije u opštini Budva. Program se realizuje na 15 lokacija u opštini Bar, od kojih je na njih šest voda bila odličnog kvaliteta, na pet dobrog, na dva zadovoljavajućeg kvaliteta, dok je na lokacijama voda za kupanje “Žukotrlica 01” i “Žukotrlica 02” voda bila lošeg kvaliteta. Na kupalištima u okviru ove vode za kupanje istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja na istima. Podaci o realizovanim ispitivanjima dostavljeni su i republičkom inspektoru za vode koji će u daljem postupanju preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije, a o dobijenim rezultatima ćemo naknadno obavijestiti javnost”, navode iz Morskog dobra.

Bonus video: