Mujović tražio da se poništi procedura za izbor dekana

Aktuelni dekan Pravnog fakulteta Ranko Mujović podnio je prigovor na rad Izborne komisije, koja je utvrdila da je Drago Radulović jedini kandidat za prvog čovjeka te visokoškolske ustanove na predstojećim izborima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 21:31h

Izborna komisija odgovorila je Mujoviću da nije prekršila izbornu proceduru, pa je na potezu drugostepeni organ, po svemu sudeći Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG), koji je i donio Pravilnik o izboru dekana.

Dekanu ističe mandat 13. avgusta

Ako drugostepeni organ odluči da nije prekršena procedura, članovi Vijeća će se, kako je i odlučila Izborna komisija, 24. februara izjasniti da li žele da Radulović naslijedi Mujovića na mjestu dekana.

Ako, pak, donese drugačiju odluku, procedura za izbor dekana bila bi ponovljena.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, Mujović je u prigovoru naveo da je Izborna komisija skratila kandidaturu na 4 dana i da nije utvrdila broj članova Vijeća, te zatražio da se procedura poništi.

On je istakao da mu mandat ističe 13. avgusta, a ne u maju kako je ranije saopštila Izborna komisija.

Ako i Upravni odbor odluči da je sve proteklo u skladu sa propisima, članovi Vijeća Pravnog fakulteta će sljedećeg četvrtka odlučiti da li žele da Drago Radulović, jedini kandidat za dekana, naslijedi Ranka Mujovića

Pouzdani izvor “Vijesti” sa Pravnog fakulteta tvrdi da je Izborna komisija odgovorila Mujoviću da nije skratila rok za kandidaturu, već da je odredila rok od 16 dana, “postupivši u skladu sa Statutom” UCG.

Mujović je prigovor podnio i rektoru UCG Predragu Miranoviću, Vijeću Pravnog fakulteta, Senatu i Upravnom odboru UCG.

Miranović, međutim, smatra da ovakvi prigovori nijesu u nadležnosti Senata, te zbog toga i ne očekuje raspravu o tom pitanju na današnjoj sjednici.

“Nije u nadležnosti Senata da raspravlja o izbornoj proceduri. Informisaću članove Senata o prigovoru i o odgovoru Izborne komisije, kao što uradim i sa svim drugim dopisima koji stignu Senatu”, kazao je Miranović juče “Vijestima”.

Sjutrašnjoj sjednici prisustvovaće i Mujović, koji je kao dekan član Senata, pa nije isključeno da bi se ipak mogla povesti i rasprava o izbornoj proceduri. Više izvora “Vijesti” smatra da će Mujović pokušati da utiče na članova Senata, prije eventualne odluke drugostepenog organa o njegovom prigovoru.

Radulović ispunjava uslove

Sjednici će prisustvovati i Dragan Radonjić, koji je, kako tvrde Mujovićevi oponenti, veoma blizak aktuelnom dekanu, a ranije je izabran za senatora.

Izborna komisija je zvanično saopštila da je Radulović “jedini kandidat” za dekana Pravnog fakulteta.

“Komisija je utvrdila da je u predviđenom roku za predaju kandidature za mjesto dekana Pravnog fakulteta predata jedna kandidatura. Jedina kandidatura je predata za Dragana Radulovića i ista ispunjava sve uslove predviđene Uputstvima... Statuta Univerziteta Crne Gore...”, stoji u saopštenju koje je potpisao član Izborne komisije Ilija Vukčević.

Navodi se da Radulović “ispunjava uslove za dekana”.

Ako i Upravni odbor odluči da je sve proteklo u skladu sa propisima, članovi Vijeća Pravnog fakulteta će sljedećeg četvrtka odlučiti da li žele da Drago Radulović, jedini kandidat za dekana, naslijedi Ranka Mujovića

Bonus video: