MUP vrši obuku za pronalaženje neeksplodiranih ubojnih sredstava

Osnovna namjena projekta je unaprijeđenje kapaciteta tima za uništavanje NUS-a, efikasnije uklanjanje ovih sredstava, kao i smanjenje eventualne zloupotrebe i neželjenih dejstava prouzrokovanih nestručnim ophođenjem sa NUS-om
67 pregleda 0 komentar(a)
Direktorat za vanredne situacije, Foto: MUP
Direktorat za vanredne situacije, Foto: MUP
Ažurirano: 07.12.2014. 15:36h

Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na poboljšanju kvaliteta na polju pronalaženja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) na teritroriji Crne Gore.

Osnovna namjena projekta je unaprijeđenje kapaciteta tima za uništavanje NUS-a, efikasnije uklanjanje ovih sredstava, kao i smanjenje eventualne zloupotrebe i neželjenih dejstava prouzrokovanih nestručnim ophođenjem sa NUS-om.

Pomenuti projekat, vrijedan 300.000 eura, MUP-ov Direktorat za vanredne situacije sprovodi u okviru NATO programa “Nauka za mir i bezbjednost”

“Budući da tim za NUS Direktorata za vanredne situacije nije imao odgovarajuću opremu za otkrivanje, transport i uništavanje NUS-a, kao i standardizovane procedure izvještavanja, u aktuelnoj projektnoj fazi NATO je obezbijedio dvije vrste detektora kojima će se vršiti pretraživanje terena i pronalaženje NUS-a”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Direktorat za vanredne situacije dobio je po dva kompleta od obije vrste – jedan je aktivni,odnosno površinski detektor koji uz pomoć radio talasa može očitati prisustvo NUS-a na do dva metra dubine, i drugi je pasivni, odnosno dubinski detektor, koji pronalazi fero-magnetne metale na do devet metara dubine.

Trenutno se sprovodi se i obuka za šest pripadnika tima za neeksplodirana ubojna sredstva.

Rukovodilac NATO projekta, Arnold Šolderman, boraveći ovim povodom u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a, kazao je da se programom nastoji osnažiti saradnja između NATO saveza i partnerskih zemalja, kao što je Crna Gora.

“U ovom projektu, fokusirali smo se na akcije unaprijeđenje kapaciteta u oblasti neekspolodiranih ubojnih sredstava, kojih zbog pređašnjih ratova ima svuda u Crnoj Gori”, istakao je Šolderman.

On je naveo da se projekat implementira u skladu sa Međunarodnim standardima za uklanjanje NUS-a, koji se odnose na pronalaženje, čišćenje i siguran transport ovih sredstava, ali i izvještavanje o sprovedenim akcijama na ovom polju.

Šolderman je dodao da je poboljašanja kapaciteta na uklanjanju NUS-a na siguran i bezbjedan način glavni benefit ovog projekta.

Pripadnik tima za NUS Ministarstva unutrašnjih poslova i kodirektor projekta, Milovan Joksimović, kazao je da su benefiti ovog projekta višestruki, počevši od toga da će građani sve manje dolaziti u susret sa ovim sredstvima, “budući da će pripadnici tima za NUS sa unaprijeđenim kapacitetima samoinicijativno pretraživati teren, do toga da će se na bezbjedniji način vršiti transport i uništavanje ovih sredstava”.

On je dodao da će se projektom smanjiti i mogućnost zloupotrebe NUS-a u eventualne terorističke svrhe.

U daljoj fazi, kako je najavio Joksimović, planira se nabavka opreme za transport pronađenih sredstava do mjesta za bezbjedno uništavanje, kao i uređenje samog mjesta gdje će se uništavanje vršiti.

Nabavkom opreme i najavljenim i sprovedenim obukama, značajno će se unaprijediti kapaciteti MUP-a na polju pronalaženja i uklanjanja NUS, u cilju efikasne zaštite stanovništva Crne Gore od bombi, granata i drugih sredstava zaostalih iz prethodnih ratova vođenih na teritoriji naše zemlje.

Bonus video: