Muratbašić ne može u hiperbaričnu komoru

Klinički centar i Fond tvrde da konzilijum radi u skladu sa pravilnikom
3133 pregleda 1 komentar(a)
HBO terapija dostupna u Podgorici, Herceg Novom i Beranama, Foto: Shutterstock
HBO terapija dostupna u Podgorici, Herceg Novom i Beranama, Foto: Shutterstock

Bjelopoljac Suad Muratbašić tvrdi da konzilijum ljekara Kliničkog centra (KC) nije uputio njegovog oca na hiperbaričnu oksigenu terapiju, uprkos tome što ispunjava uslove.

Iz KC, međutim, kažu da svi konzilijumi, pa i za upućivanje na HBO liječenje, donose odluke u skladu sa Pravilnikom Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

“Navedeni pravilnik jasno definiše način, postupak, indikacije, dužinu trajanja i rokove korišćenja liječenja hiperbaričnom oksigenom terapijom”, odgovorili su iz KC.

Muratbašić je “Vijestima” kazao da je konzilijum donio negativno rješenje za njegovog oca Rafeta, zbog navodno nepotpune dokumentacije. On je kazao da je priložio potpunu dokumentaciju, između ostalog, uput za konzilijum, laboratorijske analize, izvještaj interniste, vaskularnog hirurga, neurologa, endokrinologa, RTG nalaz pluća. Istakao je da je njegov otac dijabetičar i da prima insulin tri puta dnevno. On sumnja na to da se radi o političkoj diskriminaciji, jer je jedan od policajaca koji je prije nekoliko godina dobio otkaz, nakon što je u emisiji novinara TV “Vijesti” Seada Sadikovića govorio o izbornim malverzacijama.

Oboljeli od šećerne bolesti su se i u prethodnom periodu žalili na to što, uprkos uputu ljekara specijaliste, samo mali broj pacijenata može da dobije pravo na liječenje HBO.

Kako su “Vijesti” objavile prošlog mjeseca, pacijentima nije jasno zašto ih specijalisti upućuju na konzilijum, ukoliko tu uslugu po pravilniku FZO nije moguće dobiti.

Iz FZO su odgovorili da je ta ustanova prošle godine, na predlog ljekarske struke, donijela Pravilnik o ostvarivanju prava na HBO liječenje i kojim je utvrđena lista dijagnoza za tu proceduru, broj terapija i rokovi korišćenja.

Kazali su da broj korisnika koji se liječe HBO metodom nije ograničen, već se upućuju svi osiguranici koji imaju dijagnoze utvrđene listom. “Ne može se desiti da osigurano lice ne dobije predlog Konzilijuma KC za HBO liječenje, ukoliko ima medicinsku dokumentaciju kojom dokazuje da ima dijagnozu koja je utvrđena listom medicinskih indikacija”, poručili su iz FZO.

Bonus video: