Na čekanju još 995 pacijenata

Veliki broj primjedbi pacijenata tokom prošle godine odnosio se na dužinu čekanja zdravstvene usluge, a značajan i na njihovu organizaciju. Ministarstvo zdravlja se ove godine odlučilo za uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda nakon analize primjedbi pacijenata iz 2016
74 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.10.2017. 19:31h

Na pregled ili operaciju u Kliničkom centru (KC) u oktobru čeka 995 pacijenata, što je za stotinak manje u odnosu na prethodne mjesece. Više od polovine svih pacijenata čine oni koji, duže od mjesec, čekaju na kardiološke preglede u Klinici za bolesti srca.

Lista čekanja Centra za kardiologiju trenutno broji 543 pacijenta, dok je na listi u avgustu bilo preko 600. Operaciju u Centru za kardiohirurgiju Klinike za bolesti srca duže od mjesec čeka 95 pacijenata. To je za četrdesetak pacijenata više u odnosu na avgust ove godine.

Iz KC, na čijem je čelu Zorica Kovačević, ranije su “Vijestima” kazali da se pregledi zakazuju u optimalnom roku, a da se za one grane medicine, gdje su termini popunjeni do kraja godine, početkom svakog mjeseca dodjeljuju termini za taj mjesec. Kako je saopšteno, novi sistem elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda ne utiče na formiranje listi, jer su one uzrokovane opterećenošću specijalista, kao što su kardiolozi, endokrinolozi, reumatolozi i slično. Na listi čekanja Klinike za onkologiju i radioterapiju ovog mjeseca je ukupno 85 pacijenata, tridesetak više nego u avgustu. Od tog broja, 31 pacijent čeka na zračenje dojke. Lista čekanja Klinike za očne bolesti broji 189 pacijenata. Na pregled i operaciju kod ortopeda i traumatologa ovog mjeseca čekaju ukupno 83 pacijenta.

Veliki broj primjedbi pacijenata tokom prošle godine odnosio se na dužinu čekanja zdravstvene usluge, a značajan i na njihovu organizaciju. Ministarstvo zdravlja se ove godine odlučilo za uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda nakon analize primjedbi pacijenata iz 2016. godine. Povodom započinjanja novog sistema zakazivanja, iz resora Kenana Hrapovića je saopšteno da se svaki pregled mora obaviti u prvih 30 dana od dana zakazivanja

Bonus video: