Na Kosovo se danas vraća 12 porodica

Povratak porodica finansirala je Evropska unija posredstvom Delegacije u Crnoj Gori kroz projekat „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih interno rasljenih lica koja žive u naselju Konik“
51 pregleda 4 komentar(a)
Izbjegličko naselje na Koniku, Foto: Zoran Đurić
Izbjegličko naselje na Koniku, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.09.2014. 08:16h

Iz Crne Gore u selo Klinavac na Kosovu danas će se vratiti 12 porodica, odnosno 57 osoba, koje su od 1999. godine boravile u kampu Konik 1 u Podgorici.

Povratak porodica finansirala je Evropska unija posredstvom Delegacije u Crnoj Gori kroz projekat „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih interno rasljenih lica koja žive u naselju Konik“.

Taj projekat je u partnerstvu sa NVO HELP sprovodio Danski savjet za izbjeglice u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i crnogorskim Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

"U saradnji sa relevantnim akterima u Crnoj Gori i na Kosovu, porodicama koje se danas vraćaju je kroz Projekat omogućeno da se prilikom neposredne posjete mjesu porijekla informišu o uslovima života i bezbjednosti", kaže se u zajedničkom saopštenju Ministartva rada, UNHCR-a i Danskog savjeta za izbeglice.

Na ovaj način, kako se navodi, omogućeno im je da donesu odluku o dobrovoljnom povratku za sebe i članove svoje porodice.

Navodi se da je cilj projekta doprinos ostvarivanju trajnih i održivih rješenja za RAE i druga interno raseljena i raseljena lica koja borave u naselju Konik, u skladu sa Strategijom za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori.

"Kako bi se ostvario održivi povratak ovih lica u zemlje porijekla, UNHCR je uz podršku EU, obezbijedio fondove za stambeno zbrinjavanje, dok su zemlju na kojoj su izgrađene kuće dodijelile opštine na Kosovu", kaže se u saopštenju.

Do kraja godine predviđena je izgradnja još deset kuća u Peći za povratnike iz Crne Gore, dok su za sljedeću godinu predviđen novac za izgradnju sedam kuća u Peći i osam u opštini Istok.

"Navedene aktivnosti predstavljaju dobar primjer ostvarivanja trajnih rješenja za raseljena lica kroz blisku saradnju vladinih, međunarodnih i nevladinih organizacija", ističe se u saopštenju.

Bonus video: