Na račun nije legao ni cent od prodaje građe

Izvršni direktor Duško Kovačević odbacio sve optužbe bivših zadrugara
185 pregleda 2 komentar(a)
Dragica Čolović, Velimir Antonijević, Foto: Goran Malidžan
Dragica Čolović, Velimir Antonijević, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.11.2016. 19:53h

Dvoje bivših radnika i zadrugara pljevaljske zemljoradničke zadruge Gradac Velimir Antonijević i Dragica Čolović optužili su izvršnog direktora Duška Kovačevića za brojne malverzacije i pozvali tužioca da ispita poslovanje firme.

Istakli su da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Kovačevića, kojem je u međuvremenu istekao mandat, ako tužilac ne preduzme mjere.

Kovačević je odbacio sve optužbe bivših kolega.

Antonijević i Čolovićeva tvrde da je Kovačević u proteklih pet godina prodao više od 3.000 metara kubnih smrčevog drveta, a da ni cent nije uplatio na račun Zadruge.

“On prodaje zadružnu imovinu i mi se pitamo gdje je novac, koji je dobijao prodajom građe , s obzirom da nije uplaćivan na račun“, kazao je Antonijević, koji je od prošle godine penzionisan nakon što je zadobio višestruke povrede tokom utovara građe .

Radio je kao šef ekonomije, a jedno vrijeme je bio i v.d. direktora Zadruge.

Njih dvoje navode da je sporono poslovanje prodavcnice u rudarskom naselju Gradac i prodaja krompira koji je sijan na zadruškim imanjima.

“Prodavnica radi a novac od pazara ne uplaćuje se na račun Zadruge. I sada ne uplaćuje novac. Robu uzima po marketima u Pljevljima i nosi je u Gradac i prodaje uz odgovarajuću maržu. Isto je i sa krompirom. Ne zna se gdje odlazi novac koji se dobija prodajom i novac koji je po tom osnovu dobijan za premije. Nepoznato je šta je sa poslovnim prostorom koji Zadruga ima u Sarajevu” , ističe Antonijević.

On tvrdi da je račun Zadruge blokiran već duže zbog neizmirenih poreza i doprinosa od više od 60.000 eura. Antonijević i Čolovićeva navode da ih je Kovačević izbrisao iz spiska zadrugara, nakon što su odbili da ga podrže da ponovo bude izabran za direktora, što je, kako tvrde, suprotno zakonu.

“Zakon kaže da zadrugar može samostalno da napusti zadrugu ili mu prestaje članstvo ukoliko napravi teže krivično djelo. I tada o njegovom isključenju treba da glasa Skupština zadrugara. Mi smo uputili žalbu Ministarstvu finansija na njegovo rješenje, ali do danas odgovor nijesmo dobili, iako je od tada proteklo nekoliko mjeseci“.

Tvrde i da nijednom nije održana Skupština zadruge od kada je Kovačević došao za izvršnog direktora i da odbija da im isplati zaostala dugovanja u iznosu od oko 40.000 eura uprkos sudskim presudama. “Kada je sud presudio u našu korist ponadao sam se da ćemo konačno moći svoju muku da naplatimo, ali radnika očito u ovoj državi ne može niko da zaštiti“, ističe Antonijević. On je kazao da su zarade koliko-toliko redovno isplaćivane radnicima do 2011. dok na čelo nije došao Kovačević. Zadruga od nedavno radi pod nazivom Koperativa Gradac.

Kovačević: Sud im isplatio više na ime zaostalih zarada nego što je trebalo

Kovačević je kazao da je uložio reviziju na sudske presude, jer su navodno nerealni iznosi koje, prema odluci suda, Zadruga mora da isplati Čolovićevoj i Antonijeviću na ime zaostalih zarada.

On je “Vijestima” rekao da je u međuvremenu došao do novih podataka o isplati zarada za njih dvoje, koje sud nije imao prilikom odlučivanja.

Tvrdi da je, kada je došao na čelo Zadruge polovinom 2011. godine, u trgovačkim knjigama prikazan prihod od 56.000 eura, a da je u poslovnim knjigama kao ukupan prihod navedeno svega 23.000.

Ističe i da je zatekao gubitak od 87.000 eura i da od 2007. nijedan lični dohodak nije prikazan.

“Danas je stanje bolje. Svi gubici su pokriveni iz proizvodnje koju sam ja pokrenuo. Od novca dobijenog prodajom građe, isplaćeni su pripravnici, radnici, oprema, renovirana prodavnica u Brvenici i Gradcu. Mi nismo investirali u proizvodnju krompira osim ambalaže, sve ostalo je uradio poslovni partner. Dnevni pazar u prodavnica je 50 do 60 eura”.

On je kazao da je Antonijević i Čolovićevu vodio u radnom odnosu, iako nikada nisu dostavili doznake o bolovanju.

Bonus video: