Na snagu stupa novi zakon o prekršajima: Nema više izbjegavanja kazni

Onaj ko odmah ne plati za počinjeni prekršaj biće prinuđen da to učini nešto kasnije, npr. prilikom registracije automobila
317 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 20:28h

Ko od danas napravi neki prekršaj u saobraćaju, javnom redu i miru ili se ogluši o stambeno-komunalna pravila i propise u brojnim državnim upravama i ministarstvima više neće moći da računa na zastaru ili mogućnost da nikada ne plati kaznu kao što je to decenijama bio slučaj.

Dugotrajni prekršajni postupci, loša naplata kazni, zastarijevanje predmeta sa kojima je propadalo na desetine miliona eura za punjenje državne kase, po svemu sudeći će otići u istoriju.

Novi, znatno rigorozniji Zakon o prekršajima, čini se, pun je dobrih zakonskih rješenja tako da se očekuje da će brzina kažnjavanja, naplata i samim tim svrha kažnjavanja biti gotovo do kraja ispunjena.

Najbitnije novine su da se svi nalozi za plaćanje kazni unose u elektronsku evidenciju

Najbitnije novine su da se svi nalozi za plaćanje kazni unose u elektronsku evidenciju, pa tako onaj ko odmah ne plati za počinjeni prekršaj biće prinuđen da to učini nešto kasnije - prilikom registracije automobila ili će mu poslodavci po nalogu morati da skinu dio novca za kaznu, što najviše može biti trećina mjesečne zarade.

Sa starim zakonom odlaze i zastare

Predsjednik Vijeća za prekršaje Crne Gore Zoran Živković kazao je da smatra da će novi Zakon o prekršajima otkloniti mnoge manjkavosti u starom, što je u skladu sa pripisima Evropske unije.

“Sudovi za prekrašaje ili još uvijek Područni organi za prekršaje postaju integralni dio sudskog sistema kao jedinstvene sudske vlasti. Državne uprave, ministarstva i organi prilikom svog inspekcijkog nadzora i kontrole izdaje nalog za plaćanje kazne i to kada je kazna za taj prekršaj propisana u određenom iznosu. Prekršajni nalog se može izdati i kada je novčana kazna propisana u rasponu, ali se tada izriče minimum propisane kazne.

Uz prekršajni nalog se mogu izreći i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom ali i mjera oduzimanja predmeta”, naveo je Živković i pojasnio da ako okrivljeni učini više prekršaja u sticaju, nalogom će biti navedena jedinstvena novčana kazna, koja je jednaka zbiru svih ali u minimalnom iznosu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: