Nadležni nisu objasnili šta znači proglašenje epidemije: Hrapović vrši nadzor nad zdravljem

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti piše da Ministarstvo zdravlja proglašava epidemiju na predlog Instituta za javno zdravlje
23997 pregleda 4 komentar(a)
Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i Hrapović, Foto: Boris Pejović
Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i Hrapović, Foto: Boris Pejović

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti prije dva dana objavilo je da je odlučeno da se formalno proglasi epidemija, ali do sinoć niko od nadležnih nije za “Vijesti” objasnio šta to u stvari formalno znači, koje su posljedice takve odluke i da li ih ima.

U saoštenju NKT navodi se samo da je proglašena epidemija zarazne bolesti COVID 19 zbog koje je ugroženo čitavo područje Crne Gore.

“Vijesti” su pitale NKT, predstavnike Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, ali juče niko nije odgovorio na pitanja.

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti piše da Ministarstvo zdravlja proglašava epidemiju na predlog Instituta za javno zdravlje.

Takođe se navodi da je “epidemija zarazne bolesti obolijevanje od zarazne bolesti neuobičajeno po broju slučajeva, vremenu, mjestu i zahvaćenoj populaciji ili neuobičajeno povećanje broja oboljelih sa komplikacijama ili smrtnim ishodom, kao i pojava dva ili više međusobno povezanih slučajeva zarazne bolesti...”.

Zakonom je propisana procedura u kojoj se radi na sprečavanju širenja i suzbijanja bolesti, a to su uglavnom mjere koje je NKT već naredilo.

U propisu koji se bavi zaraznim bolestima piše da nadzor nad njegovim i sprovođenjem drugih propisa donijetih na osnovu zakona vrši Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović. NKT je prije proglašenja epidemije saopštilo da je u Crnoj Gori 69 inficiranih novim koronavirusom, a pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom 6.258 osoba. Veliki broj inficiranih je u Tuzima.

Svjetska zdravstvena organizacija je pandemiju proglasila 11. marta.

Formalno proglašenje epidemije može biti povod za uvođenje vanrednog stanja, ali je iz vrha vlasti ranije saopšteno da će se to desiti ukoliko bude postojala potreba.

Sinoć je saopšteno da je 82 inficiranih, a pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom 6.278 osoba.

Bonus video: