Nadležni reagovali: Opomenuli Mijajlovića da mu brod tone

“Identifikovali smo vlasnika broda - to je RCUD koji će dobiti zvaničan nalog da spriječi prodor vode u trup broda i njegovo potonuće, odnosno da obezbijede sve neophodne mjere da zadrži plovnost i da bude pod stalnim nadzorom“, rekao je on
104 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2016. 20:17h

Lučka kapetanija iz Kotora opomenuće i naložiti Regionalnom centru za obuku ronilaca i podvodno deminiranje (RCUD) da se pobrine za svoju imovinu, nakon što prije nekoliko dana umalo nije potonuo njihov brod u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Motorna barkasa “Explorer”, u vlasništvu državne ustanove kojom od osnivanja rukovodi bivši policajac Veselin Mijajlović, već godinama se nalazi u brodogradilištu, kome duguje novac za neplaćene usluge popravke i ležarine.

Prije nekoliko dana voda je prodrla u trup 22 metra dugog broda, a potonuće su spriječili radnici brodogradilišta.

“Vijestima” je potvrđeno da su ispumpavali vodu i spriječili da „Explorer“ potone na vezu, ispod mula u blizini Upravne zgrade brodogradilišta.

Potonuće broda bi, kako tvrde radnici, izazvalo ekološki incident, s obzirom na to da na njemu ima dosta nafte i ulja.

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Željko Lompar potvrdio je “Vijestima“ da je obaviješten o opasnosti da državni brod potone u Bijeloj i da je obavio uviđaj.

“Identifikovali smo vlasnika broda - to je RCUD koji će dobiti zvaničan nalog da spriječi prodor vode u trup broda i njegovo potonuće, odnosno da obezbijede sve neophodne mjere da zadrži plovnost i da bude pod stalnim nadzorom“, rekao je on.

Ocijenio je da briga o brodu zakonska obaveza vlasnika.

Lučki kapetan u Kotoru Bruno Branović takođe je potvrdio da će RCUD-u biti naloženo da bez odlaganja preuzme brigu o zapuštenom brodu.

Brod je izgrađen 1985. i bio je jedan od najmlađih i najboljih barkasa u Mornarici.

U posjed RCUD-a dospio je 2005. kada im ga je poklonio tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, zbog čega je kasnije u Srbiji protiv njega vođen dugogodišnji sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja.

Vlada SAD-a je 2007. dala skoro 100.000 dolara za remont i opremanje „Explorera“.

Brod je 2008. neovlašćeno korišćen u poslovima polaganja dijela novog podvodnog kanalizacionog ispusta u zalivu Trašte, a koji je za kotorski Vodovod obavila privatna firma Mijajlovićevog sina Danila - „Aquanaut“ iz Podgorice.

Ubrzo nakon toga, RCUD je potpuno napustio i zapustio “Explorer“ koji je godinama propadao na mrtvom vezu - prvo u Risnu, a potom i u Bijeloj.

Bonus video: