Nagrađena za rad sa ugroženom djecom

“Priznanje mi mnogo znači, a i prvo mi je. Daće mi podstrek i volju da se još više trudim i volontiram, da doprinesem dodatnom aktiviranju mladih romske i egipćanske populacije da napreduju, kao i da volontiraju"...
6354 pregleda 0 komentar(a)
Sa uručenja nagrada, Foto: Privatna arhiva
Sa uručenja nagrada, Foto: Privatna arhiva

Tek što je zakoračila u punoljetstvo, Nikšićanka Alessandra Ahmetović proglašena je za volonterku godine u gradu pod Trebjesom.

Volonterski klub “Alfa centra” ove godine je prvi put organizovao izbor najboljih volontera u kategoriji pojedinaca i institucija. Alessandru, volonterku Dnevnog centra „Defendologija“, za nagradu su preporučile aktivnosti koje se baziraju na radu sa djecom koja žive i rade na ulici, ili su u riziku da to postanu, sa djecom bez roditeljskog staranja, žrtvama zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja u porodici, djecom sa poremećajima u ponašanju i učenju, kao i sa mališanima iz socijalno ugroženih porodica.

“Priznanje mi mnogo znači, a i prvo mi je. Daće mi podstrek i volju da se još više trudim i volontiram, da doprinesem dodatnom aktiviranju mladih romske i egipćanske populacije da napreduju, kao i da volontiraju. Ne znam kojim riječima bih se zahvalila ‘Defendologiji’ na ovoj prilici i svoj podršci i razumijevanju koje imaju za mene”, kazala je osamnaestogodišnja učenica Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, smjer kuvari.

“Defendologija” je jedinstveni pružalac usluga djeci koja su ugrožena eksploatacijom od prosjačenja i kao takav bio je sjajna prilika da Alessandra počne da volontira i stiče dodatna znanja i iskustava. Ne krije da je ponosna na sebe što pomaže onima koji su u nevolji, ali i priznaje da joj nije bilo teško da odluči da volontira jer je, kako ističe, sama riječ pomoć čini srećnom.

“Kao volonteru, najteže mi pada kada ne mogu da dođem do udaljenih mjesta i pružim pomoć ljudima kojima je to potrebno”.

Nije jedina volonterka iz RE populacije, ali ih i nema previše.

Kaže da se nada se da će ih svakim danom biti sve više.

“Edukacijom i trudom svi se mijenjamo, pa tako i Romi i Egipćani. Samo promjenom njihovog života na bolje i promjenom načina ophođenja većinskog stanovništva prema njima, situacija će se promijeniti”.

Koordinatorka Defendologija centra Jelena Milić ocijenila je da Alessandra nesebičnim zalaganjem doprinijela njihovom radu i pokazala da je svijetli primjer mladih i uspješnih članica RE zajednice, koja ima svijetlu budućnost na putu teške borbe za ljudska prava.

“Pokazala je da je i pored škole, obaveza kući, prakse, moguće odvojiti vrijeme i aktivno se posvetiti humanitarnom radu i pomoći drugima. Ponosni smo i na nju i na nagradu koju je zasluženo dobila. Voljeli bismo da ovo priznanje bude samo jedno u nizu i primjer i putokaz mnogim mladim nadama da volontiraju, pokažu svoj humanitarni duh, izbore se za svoja prava i pokažu da je u mladima sva nada ovoga svijeta”.

Opio je miris iz bakine kuhinje

Alessandra živi sa bratom i bakom i kaže da joj kuhinja nikada nije bila strana, naprotiv.

“Odlučila sam se za smjer kuvara jer sam kao mala uvijek bila u kuhinji sa bakom. Stalno sam je zapitkivala od čega se što pravi. Od tada je moja ljubav prema kuhinji počela da raste. Poželjela sam da se usavršim kao prava kuvarica, pa sam to i upisala. U školi mi je lijepo jer sam svjesna da ću nesto naučiti. Kada završim i dobijem diplomu potražiću i posao”, kaže ona.

Bonus video: