Nakon Grasa, Bajić držao čas crnogorskim tužiocima

Posebna sesija, kako se dodaje, bila je posvećena poređenju iskustava SAD i Republike Hrvatske u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.03.2012. 16:46h

Nakon italijanskih tužilaca, o modelima zakonskih rješenja u borbi protiv organizovanog kriminala, svoje zakone u toj oblasti su u Budvi predstavili hrvatski tužioci.

U saopštenju Ministarstva pravde, koje je organizator trodnevne konferencije,pod pokroviteljstvom ambasada Italije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih država, navodi se da je zemlja gost drugog radnog dana konferencije „Modeli zakonskih rješenja u borbi protiv organizovanog kriminala“ bila je Republika Hrvatska, koju su predstavljali vrhovni državni tužilac Mladen Bajić, njegov zamjenik Dragan Novosel i direktor USKOK-a Dinko Cvitan.

“Gosti iz Hrvatske su predstavili zakonodavstvo svoje zemlje, njegovu primjenu, kao i iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala kroz studije konkretnih slučajeva. Tokom sesija radnih grupa sa predstavnicima crnogorskih institucija, hrvatski tužioci razmijenili su iskustva i uporedili zakonodavne i institucionalne okvire dvije zemlje. Diskusije na radnim grupama, na temu tužilačko-policijske saradnje, finansijskih istraga i oduzimanja imovine, rezultiraće preporukama za unaprjeđenje crnogorskog zakonodavstva u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju.

Poređenje SAD i Hrvatska

Posebna sesija, kako se dodaje, bila je posvećena poređenju iskustava SAD i Republike Hrvatske u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala a radni dan zaključen je projekcijom filma Doni Brasko i diskusijom o sofisticiranim metodama borbe protiv organizovanog kriminala, "koju je moderirao lično Džozef Di Piston, agent FBI u penziji, po čijem liku i djelu je snimljen ovaj film".

Konferencija „Modeli zakonskih rješenja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala“, organizovana je u okviru Sporazuma o sprovođenju zakona koji su jula prošle godine potpisale vlade Crne Gore i SAD, a u saradnji sa ambasadama Republike Italije i Republike Hrvatske.

Konferenciju su otvorili potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković, i ambasadori SAD, Italije i Hrvatske, Su Kej Braun, Serđo Barbanti i Petar Turčinović.

U radu konferencije učestvuju predstavnici sve tri grane vlasti u Crnoj Gori.

U radu konferencije učestvuju predstavnici sve tri grane vlasti u Crnoj Gori, a radnim grupama rukovode Veselin Vučković, zamjenik vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, Radomir Todorović, pomoćnik direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Blažo Šaranović, v.d. direktora Uprave za imovinu. Konferenciji prisustvuju vrhovni i specijalni tužilac Ranka Čarapić i Đurđina-Nina Ivanović, poslanici Ervin Spahić, Aleksandar Damjanović i Snežana Jonica, kao i zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pažin.

Konferenciju će u petak u 17 sati i 30 minuta zatvoriti potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Crne Gore Duško Marković i taj dio će biti otvoren za medije.

Bonus video: