"Namjerno oštetili plovila, omogućili krivolovcima nesmetan izlov ribe"

"Uprava NP Skadarsko jezero nije našla za shodno (iako procedura to nalaže) da motorno plovilo u vlasništvu NP Skadarsko jezero izvuče na kopno kako ne bi bilo oštećeno zbog visokih talasa", navodi se u zajedničkom saopštenju Carp Security i KOR-a
10341 pregleda 35 komentar(a)

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero je namjernim oštećenjem plovila, kako ne bi imali adekvatna sredstva za rad, omogućila krivolovcima nesmetan izlov ribe strujom i nedozvoljenim sredstvima, tvrde iz NVO Carp Security i Koalicije za održivi razvoj (KOR).

"Uprava JP Nacionalni parkovi Crne Gore kao i direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero nastavljaju da svojim nečinjenjem i nemarom prave nemjerljivu štetu kako životnoj sredini, tako i imovini Nacionalnih parkova. Iako je Direktorat za vanredne situacije MUP-a blagovremeno obavijestio javnost da centralne i južne djelove Crne Gore očekuje jaka ciklonska aktivnost i nevrijeme, uprava Nacionalnog parka Skadarsko jezero nije našla za shodno (iako procedura to nalaže) da motorno plovilo u vlasništvu NP Skadarsko jezero izvuče na kopno kako ne bi bilo oštećeno zbog visokih talasa", navodi se u zajedničkom saopštenju Carp Security i KOR-a.

Ovo je, kako navode, još jedan "u moru dokaza koji govore da Služba zaštite NP Skadarsko jezero sabotira samu sebe". "A kao što su aktivisti NVO Carp Security i KOR-a imali prilike da do svjedoče, namjernim oštećenjem plovila kako ne bi imali adekvatna sredstva za rad i na taj način omogućili krivolovcima nesmetan izlov ribe strujom i nedozvoljenim sredstvima", navodi se u saopštenju.

"Iako su 17. decembra (dan prije posne slave Sv. Nikola kada je potražnja za šaranom najveća) direktori Klica i Ivanović sa lovočuvarima Skadarskog jezera organizovali performans davanja krvi i samim tim dobili i slobodan dan, aktivisti NVO Carp Security i KOR-a po najvećem nevremenu svjedoče nemaru i uništavanju imovine svih građana. Nastavićemo da ukazujemo na probleme, nerad i nemar kako u NP Skadarsko jezero tako i u JP NP Crne Gore - sve dok direktor Klica i njegovi podčinjeni ne podnesu ostavke, kako bi sačuvali naše prirodne resurse i imovinu svih nas", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: