Naplatili 11.000 eura kazni za praznike

Inpekcija je izdala 54 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 9.700 eura
0 komentar(a)
Skijalište Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Skijalište Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.01.2015. 20:48h

Turistička inspekcija tokom novogodišnjih praznika sprovela je pooštrenu kontrolu ugostiteljskih i turističkih objekata, utvrdila veliki broj nepravilnosti i napisala kazne u vrijednosti 11 hiljada eura, kazala je za “Vijesti” Svetlana Šljivančanin, glavna turistička inspektorka.

Turistički inspektori su na jugu kontrolisali prvenstveno izdavanje fiskalnih računa i evidenciju gostiju, a na sjeveru skijališta i privatnog smještaja.

“Od 30. decembra do juče izvršeno je 290 nadzora, u kojima je utvrđeno 168 nepravilnosti koje su se odnosile na rad bez odobrenja, neispunjavanje minimalno-tehničkih uslova za obavljanje djelatnosti, neposjedovanje odgovarajućih deklaracija za proizvode koji se nude gostima, neposjedovanje cjenovnika… Inspektori su izdali 10 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i 14 o zabrani rada i zapečatili 3 ugostiteljska objekta zbog neposjedovanja odobrenja za rad. Djelovali smo i preventivno, pa smo u 103 slučaja opomenuli subjekte nadzora i ukazali na način otklanjanja nepravilnosti”, kaže Šljivančanin.

Inpekcija je izdala 54 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 9.700 eura.

“Kada je riječ o privatnom smještaju, evidentirano je devet fizičkih lica koja su nelegalno obavljala djelatnost u Kolašinu i na Žabljaku, pa su istima izdata rješenja o zabrani i izrečene novčane kazne 1.350 eura”, kazala je ona.

Posebni predmet kontrole, kako kaže Šljivančanin, bila su skijališta.

“Mi vršimo nadzor minimalno-tehničkih uslova za uređenje, održavanje i opremanje skijališta, pružanja usluga na skijalištu - iznajmljivanje opreme, podučavanje sportovima na snijegu, obilježavanje i postavljanje signalizacije, korišćenje sredstava prevoza, bezbjednosti i reda na skijalištu. Izvršili smo nadzor i utvrdili da sva skijališta posjeduju odobrenje za rad od Ministarstva održivog razvoja i turizma”, kazala je inspektorka.

Ona je objasnila da inspekcija kojoj je ona na čelu vrši nadzor samo u dijelu poštovanja odredbi Zakona o skijalištima i Zakona o turizmu.

“Tehničku ispravnost žičara, njihovo održavanje i servisiranje je van naših nadležnosti. Sertifikate o tehničkoj ispravnosti izdaju ovlašćene kuće za poslove zaštite na radu, a nadzor u dijelu njihovog posjedovanja i sprovođenja mjera zaštite na radu, vrši Inspekcija zaštite na radu”, kazala je ona.

Šljivančanin kaže da su inspektori posebnu pažnju obratili na: organizovanje službe spašavanja, redarske i službe prve pomoći... “Inspektor je svakodnevno prisutan na skijalištu...”, rekla je Šljivančanin.

Maloljetniku bez kacige kazna 150 eura

Ove godine inspektori su kontrolisali primjenu i dva nova propisa na skijalištima.

“Prva je da lica do 18 godina starosti moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme aktivnosti na ski stazama, a ski centar je dužan da postavi pisano obavještenje o tome na ulazu u skijalište i na polaznim stanicama. U cilju zaštite mladih ljudi naš zakonodavac propisao je 'strože' uslove nego u okruženju gdje je kaciga obavezna za uzraste do 14 ili 16 godina. Novčana kazna za nenošenje kacige je 150 eura”, kaže Šljivančanin.

Bonus video: