"Ne damo vam euro!"

I na petom građanskom protestu tražena ostavka Vlade, a poručeno je da je konačan cilj slobodna Crna Gora i da građani ne treba da plaćaju nove namete
113 pregleda 91 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 08:14h

Građanski protesti će trajati dok Crna Gora ne bude slobodna i do konačnog cilja - nema prestanka, poručio je sinoć ispred zgrade Vlade građanima okupljenim na petom protestu organizovanom zbog lošeg socio-ekonomskog položaja prvi čovjek nikšićkih željezaraca Janko Vučinić.

Pred oko sedam hiljada građana, koliko ih je bilo prema nezvaničnim policijskim procjenama, Vučinić je uzvikivao “živio otpor, živjela pobuna” i “dolje režim, dolje Vlada”.

Video: Zoran Bojović

Policija je zvanično saopštila da je “stubove sistema” sa organizatorima - Unijom slobodnih sindikata, MANS-om i Studentskom unijom, obišlo 2,5 hiljada građana. Organizatori smatraju da ih je bilo više nego na prošlom protestu, kada su procijenili da ih je bilo oko 10.000.

Novo okupljanje je najavljeno za idući četvrtak.

Okupljanje je završeno nakon kraćeg koncerta grupa “Zoon politikon” i “Autogeni trening”, novo okupljanje je najavljeno za idući četvrtak.

Policija je saopštila da je tokom protestne šetnje došlo i do incidenta kada je slomljeno staklo na upravnoj zgradi Telekoma u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog te da tragaju za grupom mladića koja je kamenovala zgradu.

Željezarci ne smiju ostati bez posla

Vučinić je kazao da šest godina od proglašenja nezavisne Crne Gora građani nemaju razloga za slavlje “zato što nijesmo pripadnici kaste koja je na vlasti, njeni podanici, miljenici, špijuni”.

“Obećali su prosperit i državu socijalne pravde, a imamo sumornu sliku zato što je nijesu slikali majstori, nego su je farbali ovi moleri iz Vlade, bivši i sadašnji ministri. Oni su nas farbali sivom bojom svih šest godina. Za njih su napravili palatu, a za nas sivi dom. Mi ćemo naslikati pravu Crnu Goru, ali prvo - dolje moleri”, kazao je Vučinić. On je dodadao da je “Lukšić zaprijetio izmučenim radnicima Željezare da ko mu god opstruira sadašnjeg vlasnika da će ga on, britvica, sasjeći u korijenu”.

“A ja mu kažem ako ko pokuša bilo kojeg željezarca sad da ostavi bez radnog mjesta i bez kore hljeba, obiće mu se o glavu”, opomenuo je on.

Šefa DPS-a Mila Đukanovića je nazvao najvećim molerom među svim molerima, “onim koji nas je najviše farbao, moler zvani britva, don Milo, samozvani otac nacije koji je počeo da kreči istoriju crnogorskog naroda”.

“Naredio je poslušnicima i špijunima da nikoga ne odbiju ko traži pomoć od njih, a jadni su ti ljudi koji traže pomoć od diktatora. Ima mjesta u spuškom zatvoru, dosta neokrečenih fasada i zidova, neka moleri idu u Spuž i farbaju zidove, vrijeme je za novu slobodnu Crnu Goru”, rekao je on i poručio “pobijedićemo”.

Galerija

Bonus video: