Ne dati Vladi odriješene ruke: Pokazali su u Valdanosu i Buljarici "kvalitetna rješenja"

“Potpuno je očigledna namjera, u prvom redu ministra Radulovića da u javnosti kreira sliku da su za loša rješenja u prostoru do sada bile krive isključivo lokalne samouprave, uprkos činjenici da je svaki planski dokument morao proći provjeru u resornom ministarstvu i da je za recimo solitere u Budvi ili Petrovcu, podjednako odgovorna pohlepa lokalnih vlasti, kao i korumpiranost funkcionera na državnom nivou”
0 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.05.2017. 19:10h

Potpuno izuzimanje lokalnih uprava iz sistema planiranja i to što će Vlada donositu odluke o svim planskim dokumentima, a građani i lokalne samouprave biti samo posmatrači, jedan je od ključnih problema koje u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) vide u vezi sa Nacrtom izmjena zakona o planiranju i gradnji.

"Ukoliko se takva praksa uspostavi, kompletan proces prostornog planiranja će se centralizovati, što će smanjiti transparentnost i povećati mogućnost za koruptivno ponašanje državnih funkcionera i službenika. Oblast prostornog planiranja i izgradnje objekata je već godinama u ključnim dokumentima EU o Crnoj Gori targetirana kao jedna od posebno osjetljivih na korupciju, a namjera Vlade da process odlučivanja povjeri samo jednoj instituciji u državi je besmislena i s aspekta vladavine prava, veoma opasna", kazao je "Vijestima" Dejan Milovac, direktor istraživačkog centra MANS-a.

Dosadašnja objašnjenja ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i premijera Duška Markovića, da takav sistem omogućava da Vlada u potpunosti preuzme odgovornost za upravljanje prostorom, navodi Milovac, vrijeđaju inteligenciju prosječno informisanog građanina koji je svih ovih godina bio svjedok šta je sve u prostoru urađeno upravo uz “blagoslov” Vlade i resornog ministarstva.

Prema njegovim riječima, građane bi tek trebalo da zabrine to što bi Vlada tada, lišena kontrole sa lokalnog nivoa, imala potpuno razriješene ruke da odlučuje o lokacijama kao što su Ulcinjska solana, Valdanos, Buljarica, Kraljičina plaža, te druge lokacije koje su do sada “napadane” profitnim interesima investitora.

“Potpuno je očigledna namjera, u prvom redu ministra Radulovića da u javnosti kreira sliku da su za loša rješenja u prostoru do sada bile krive isključivo lokalne samouprave, uprkos činjenici da je svaki planski dokument morao proći provjeru u resornom ministarstvu i da je za recimo solitere u Budvi ili Petrovcu, podjednako odgovorna pohlepa lokalnih vlasti, kao i korumpiranost funkcionera na državnom nivou”, kazao je Milovac.

On dodaje da je Vlada, osim planskih dokumenata, na sebe preuzela i proces donošenja Plana postavljanja privremenih objekata na teritoriji države.

"A više nemamo ni preciznu definiciju šta sve može biti privremeni objekat. Ukoliko zakon bude usvojen u neizmijenjenom obliku, u budućnosti možemo očekivati još 'privremenih objekata' od čvrste gradnje poput onih u Miločerskom parku i na Turskom rtu u Bokokotorskom zalivu, jer će dozvole za njhovo postavljanje biti isključiva odluka Ministarstva održivog razvoja i turizma", kazao je on.

Milovac dodaje da predlog zakona predviđa i ukidanje i obavezu pribavljanja građevinske dozvole kao uslova za gradnju objekta. Umjesto toga, uvodi se takozvana 'prijava gradnje' koju bi kasnije kontrolisale inspekcije.

"Izgovor za takvo rješenje u Vladi vide u namjeri da se smanje biznis barijere i olakša investiranje u Crnu Goru, te da se izađe u susret potrebi investitora da na brz i jednostavan način otpočne sa gradnjom objekta. Kompletan postupak kontrole se sada seli na pojedinačno možda i najslabiju kariku u lancu - na inspekciju. Sa svojih jedva desetak službenika, crnogorske inspekcije - građevinska, urbanistička i zaštite prostora nisu kadre da se izbore ni sa manjim zadacima, a ne sa nadgledanjem teritorije cijele države", smatra Milovac.

On smatra da smanjenje birokratije jeste nešto što je perspektiva malih sistema kakav je Crna Gora, ali da “u kombinaciji sa nejakim institucijama, sistemskom korupcijom i zarobljenim organima kontrole vodi direktno u anarhiju koja će za posljedicu imati završnu fazu devastacije prostora“.

“Ovako definisana zakonska rješenja ostavljaju jako malo prostora za sumnju da je njegova izrada bila motivisana prije svega zadovoljenem privatnih interesa, a jako malo ili nimalo zaštitom opšteg dobra i javnog interesa. To je takođe vidljivo i u definiciji objekata od javnog interesa gdje su sada kao takvi definisani i energetski objekti poput malih hidroelektrana i drugih vrsta elektrana kapaciteta do 10MW. Šta će za građane kao poreske obveznike značiti takav status objekata koje grade familije i prijatelji elite na vlasti”, pita Milovac.

Da se ne ozakoni samovolja šake pojedinaca

Milovac podsjeća da je ministar Radulović ranije rekao da se radi o zakonu iz 2015, te da je za njega završena javna rasprava.

“Nakon svega sedmicu dana, sa iste adrese smo dobili informaciju da se radi o potpuno novom zakonu koji je u završnoj fazi izrade nacrta, te da tek slijedi javna rasprava. Smatram da su u MORT planirali da novi zakon provuku na 'mala vrata', predstavljajući ga kao tekst o kome su se izjasnile opštine još 2015, ali da je pritisak i laičke i stručne javnosti bio toliki da je bilo neprihvatljivo da se o nečemu što je faktički novi tekst zakona, ne organizuje javna rasprava”, kazao je Milovac.

On očekuje da sve opštine budu izričito protiv predloženog zakona.

“Nadam se da će pritisak javnost na Radulovića i Vladu biti veći od privatnih interesa 'strateških investitira', te da se ovim zakonom neće i faktički ozakoniti samovolja šačice pojedinaca u Vladi i priznati im se pravo da po svom nahođenju upravljaju prostorom Crne Gore”, rekao je on.

Bonus video: