Ne zna se koliko je štetan smrad sa farme u Spužu

Direktor “Ozona” Aleksandar Perović je ocijenio potpuno opravdanim nezadovoljstvo i zabrinutost mještana Grba, “kojima svakodnevni život u takvom okruženju pravi mnogo veće posledice nego što se čini na prvi pogled”
6164 pregleda 6 komentar(a)
Fekalije izlivaju direktno u rijeku Zetu, Foto: Luka Zeković
Fekalije izlivaju direktno u rijeku Zetu, Foto: Luka Zeković

Kvalitet vazduha u zoni spuškog naselja Grbe, u kojoj posluje farma svinja “Niksen - Čavor”, nijednom nije izmjeren u posljednje tri godine, iako se oni koji tamo žive godinama bune zbog nesnosnih mirisa.

“Centar za ekotoksikološka ispitivanja nije u posljednje tri godine vršio mjerenja kvaliteta ambijentalnog vazduha u zoni koju pominjete. U skladu sa važećom procedurom, mjerenja vršimo na osnovu dostavljenog zahtjeva korisnika usluga, a preduslov za realizaciju je postojanje adekvatnih tehničkih kapaciteta i važeće zakonske legislative”, odgovorili su “Vijestima” iz CETI-ja.

Iz Opštine Danilovgrad ni juče nijesu odgovorili “Vijestima” da li su pokušali riješiti problem mještana Grba.

Obilaskom farme, mješovita inspekcija konsatovala je 26. septembra da u objektima postoje ventilatori koji su u funkciji, za izbacivanje vazduha iz objekata i da su postavljeni bočno na jednoj strani.

fekalije Zeta
Opština Danilovgrad i dalje ćuti(Foto: Luka Zeković)

Objašnjeno je i šta, najvjerovatnije, doprinosi intenzitetu neprijatnih mirisa:

“Neadekvatno očišćeni kanali ispod rešetkastog poda u kojima se nalazi velika količina fekalija pomešana s vodom. Kanali su različite dubine, prelivni i sa površine se slivaju ka centalnom kanalu, dok na dnu stalno ostaje veća količina koja doprinosi širenju neprijatnih mirisa iz objekta. Treba naći način i odgovarajuće ventilacije koja bi se eventualno, ako je potrebna, adaptirala. Takođe, pokrenuti što hitnije aktivnosti za pravilno izđubravanje i odlaganje đubriva. Radi smanjenja intenziteta neprijatnih mirisa sa farme i obezbijeđivanja postupanja sa stajnjakom iz objekata u skladu sa propisima, moraju se rešiti kompleksna i finansijski vrlo zahtjevna pitanja”.

“Vijesti” su juče objavile izjavu jednog od mještana Grba Gorana Đuričkovića, koji tvrdi da se tečni otpad iz farme svinja u Spužu izliva u vodoizvorište Kraljičino oko u blizini Daljma, koje je dio sliva vodoizvorišta Mareza sa kog se vodom snabdijeva Podgorica, što stoji i u izvještaju napravljenom nakon što je farmu Dragana Čavora, po nalogu potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Milutina Simovića, obišlo 10 inspektora.

Njihov zadatak bio je da sagledaju stanje i nalože preduzimanje mjera na farmi, zbog učestalih prijave mještana koji imaju kuće u blizini farme i koji se žale na jako neprijatne mirise i odvođenje stajnjaka i otpadnih voda u rijeku Zetu.

fekalije Zeta
Fekalije direktno u rijeku Zetu(Foto: Luka Zeković)

Direktor “Ozona” Aleksandar Perović kazao je za “Vijesti” da i taj izvještaj pokazuje da sistem, odnosno njegove institucije, jednostavno nijesu pripremile teren za sprovođenje zakona koje donose i usvajaju.

“Niti imaju kapaciteta da to urade efikasno i neselektivno. Pored ovoliko uočenih prekršaja i problema, postavlja se pitanje kako uopšte može da posluje takav objekat i kako niko nije odgovarao zbog toga do sada. Uz svo uvažavanje potrebe tranzicionog perioda za farme koje moraju da isprate savremene trendove u poslovanju i ekološke standarde, moramo isto tako biti svjesni da živimo u 21. vijeku, u sred Evrope, u Ustavom prepoznatoj ekološkoj državi, pa shodno tome i nije prihvatljivo konstatovati da je potrebno ulaganje i investicije jer se to podrazumijeva u svakom poslu, kao što se podrazumijeva i da onaj ko ne može da posluje zakonito bude adekvatno sankcionisan”, rekao je Perović.

U izvještaju sačinjenom nakon obilaska Čavorove farme inspektori su unijeli i izjavu zaposlenih da je - odmah tokom prve privatizacije napušten sistem separacije čvrstog i tečnog dijela i separator stavljen van funkcije, zbog čega se izđubravanje vrši nepropisno - direkino u rijeku Zetu. Piše i da su separator i pumpe dosta zastarjele i neodržavane, da lagune nijesu u funkciji i da je nepropusno dno probijeno zbog čega se sadržaj izliva u vodoizvorište Kraljičino oko u blizini Daljma.

Perović: Mještani Grba su opravdano zabrinuti

Perović je ocijenio potpuno opravdanim nezadovoljstvo i zabrinutost mještana Grba, “kojima svakodnevni život u takvom okruženju pravi mnogo veće posledice nego što se čini na prvi pogled”.

“I zapravo treba da bude najvažniji razlog da institucije sistema zaštite javni interes, što ih očigledno treba svakodnevno podsjećati, pošto čini se da, neke od njih, shvataju da rade u savjetodavnoj ili obrazovnoj djelatnosti, umjesto da primjenjuju kaznene politike prema onima koji to zaslužuju”, kazao je Perović.

Investitor “Niksen - Čavor” od 1. juna posluje bez vodne dozvole za sistem za sakupljanje, prečišćavanje i ispuštanje otpadnih voda za farmu”, piše u izvještaju sačinjenom nakon obilaska te farme. Mještani Grba pomoć u borbi za zdravu životnu sredinu tražiće na ulici - protestom, koji je najavljen za nedjelju 13. oktobar.

Bonus video: