Neće se glasati o spornom zakonu: DPS i koaliconi partneri će se "usaglašavati u hodu"

Koalicioni partneri DPS-a, Liberalna partija (LP), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Forca predložili su amandmane u kojima zamjeraju zakonu preveliku centralizaciju u oblasti prostornog planiranja i uslovljavaju podršku amandmanima
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2017. 17:50h

Skupštinska rasprava o Vladinom predlogu zakona o prostornom planiranju počela je nakon višečasovne pauze. Predsjednik parlamenta Ivan Brajović objavio je da će ministar Pavle Radulović danas samo obrazložiti sadržaj zakona, a da će rasprava o tome biti nastavljena na nekoj od narednih sjednica.

Brajović je rekao da će termin te sjednice biti naknadno utvrđen, a da će se u međuvremenu sadržajem zakona baviti nadležni skupštinski odbori. Izvor "Vijesti" iz Skupštine je kazao da će sporne odredbe između predstavnika Vlade i partija iz vladajuće koalicije, koje se protive izglasavanju ovakvog zakona, biti usaglašavane u narednim danima "u hodu".

Sjednica skupštinskog Odbora za turizam i prostorno planiranje otkazana je, jer se, kako je rekao predsjednik Petar Ivanović (DPS) predlagači amandmana nisu pojavili na sjednici, pa nije bilo kvoruma. On je rekao da odbor danas više neće zasijedati.

Koalicioni partneri DPS-a, Liberalna partija (LP), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Forca predložili su amandmane u kojima zamjeraju zakonu preveliku centralizaciju u oblasti prostornog planiranja i uslovljavaju podršku amandmanima.

Rasprava u Skupštini Crne Gore o Vladinom Predlogu zakona o prostornom planiranju trebalo da počne u 11 sati odložena je za 13 časova, nakon čega je održan kolegijum.

Najavljeno je da se sjednica očekuje u 18 sati, ili bi mogla biti odložena za sjutra.

Ukoliko Skupština danas ne prihvati amandmane koalicionih partnera DPS-a - Bošnjačke stranke, Liberalne partije i Hrvatske građanske inicijative, vladin Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je izazvao protivljenja laičke i stručne javnosti, mogao bi biti odbijen.

U dosadašnjoj praksi parlamenta to se rijetko dešavalo.

SD je najavio da će odlučiti tokom rasprave o predlogu, koji DPS podržava.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik FORCE Genci Nimambegu na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kazao je da neće glasati za ovakav zakon jer je “isključenje lokalnih samouprava iz tog procesa nelogično i predstavlja krajnju centralizaciju koja nije u duhu demokratizacije Crne Gore”.

I poslanici Liberalne partije (LP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Bošnjačke stranke (BS) saopštili su da će njihov glas zavisiti od (ne)prihvatanja amandmana. Na sajtu parlamenta još nema predloženih amandmana.

Skupština ima 81 poslanika, a vladajuća koalicija 42. To znači da bez Nimanbegua usvajanje zakona čiji je predlagač Ministarstvo održivog razvoja i turizma zavisi od jednog poslanika vladajućeg saveza. Najsporniji dio predloga zakona, kako se i juče čulo na Odboru, je centralizacija sistema prostornog planiranja, odnosno oduzimanje ingerencija opštinama u toj oblasti i njihovo prebacivanje na Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Ministar Pavle Radulović kazao je da ovaj zakon samo oduzima pravo parlamentima lokalnih samouprava da glasaju o dokumentu, dok samim opštinama daje znatno veća prava u prostornom planiranju.

“Opštine će novim zakonom formalno imati mnogo veća prava da utiču na tekst plana nego što je to predviđeno postojećim. Zbog novog zakona neće biti oštećene, prihodi će im biti povećani, a rashodi smanjeni jer je administracija prenesena na Ministarstvo”, kazao je Radulović.

On tvrdi da će se novim zakonom znati "u svakom trenutku gdje je pošlo naopako" i ko je odgovoran za to.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je “Vijestima” da će oni danas na sjednici, zavisno od rasprave, donijeti konačnu odluku. BS je naime, kaže poslanik, podnio dva amandmana i očekuje da budu prihvaćeni.

Prvi se tiče vraćanja inspekcijskih nadležnosti Upravi za inspekcijske poslove, jer zakon propisuje da ih preuzme Ministarstvo. Na čelu Uprave za inspekcijske poslove je kadar BS Alija Košuta.

Drugi amandman propisuje produženje roka za nadzor nad sprovođenjem zakona sa 90 dana na tri godine. Ibrahimović kaže da je rok iz Predloga zakona prekratak.

Andrija Popović (LP) je kazao “Vijestima” da će zbog sporne “centralizacije države” danas pokušati da amandmanski poboljšaju finalnu verziju tog zakona. “Od toga će zavisiti naša eventualna podrška”, kazao je Popović “Vijestima”.

Adrijan Vuksanović (HGI) kazao je da će podrška njegovog kluba zavisiti od (ne)podrške brojnim amandmanima koji će danas biti podneseni.

Genci Nimanbegu je na sjednici odbora pitao ministra zašto njegov resor nije predvidio da lokalne samouprave imaju isti princip usvajanja planova kao što je pripisano državi. “Zbog čega bi ministarstvo bilo efikasnije od lokalne samouprave“, upitao je Nimanbegu.

Ekološki pokret “Ozon” pozvao je nadležne da se predlog zakona o planiranju povuče iz skupštinske procedure.

Koalicija 27, koja okuplja 20 nevladinih organizacija, pozvala je poslanike da ne glasaju za Predlog zakona.

NVO MANS je ranije juče pozvala poslanike albanskih partija da se izjasne o vladinom Predlogu zakona, jer tvrde, njime će se “realizovati svi megalomanski projekti protiv kojih su se bunili građani i nevladin sektor, pa i one na teritoriji Ulcinja”.

Neprihvatljiv predlog

Većina opozicionih partija pozvala je juče poslanike da ne glasaju i za Predlog zakona. Iz Građaskog pokreta URA su saopštili da “preko Radulovića neko želi nekontrolisano krojiti planove koji će Crnu Goru učiniti plijenom nezasitih profitera”. “Riječ je o neprihvatljivom predlogu, koji upućuje na sumnju da je njegov cilj olakšati i ubrzati zakulisno raskubanje najvrednijih djelova teritorije Crne Gore, poput Buljarice, Kraljičine plaže, Boke, Velike plaže, Solane obećanih od strane vaših čelnika ko zna kome i pod uslovima poznatim samo njima,” navode u obraćanju poslanicima Dritan Abazović i Neđeljko Rudović.

Iz SNP-a su ocijenili da rješenja u predloženom zakonu omogućavaju samo učvršćivanje monopola i dodatnu centralizaciju moći u državi.

Odbornica SDP-a u Skupštini Glavnog grada Jadranka Vojinović pozvala je poslanike iz Glavnog grada da danas glasaju protiv usvajanja zakona i tako daju doprinos sprečavanju usvajanja ovog “nakaradnog zakonskog teksta”.“

Gradonačelnici Budve, Kolašina, Kotora, Plava i Novog digli glas

Gradonačelnici Budve, Kolašina, Kotora, Plava i Herceg Novog, gdje je opozicija na vlasti, apelovali su na poslanike Skupštine da uskrate podršku donošenju predloženog zakona. Tvrde da Predložena rješenja predstavljaju direktni atak na poziciju jedinica lokalne samouprave predviđenu Ustavom i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.“Vrši se centralizacija nadležnosti u oblasti planiranja i uređenja prostora, a radi se o pitanjima od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo, čime se jedinice lokalne samouprave, u značajnom dijelu, svode na nivo mjesnih zajednica”, piše u zajedničkom saopštenju. Smatraju da bi ovaj zakon predstavljao opasnu koncentraciju moći kod pojedinca, sa rizikom zloupotrebe moći i nesagledivim posljedicama na štetu lokalnog stanovništva i javnog interesa uopšte..

SO Kotor juče je donijela odluku, kojom se usprotivila donošenju zakona.

Galerija

Bonus video: