"Nećemo da šaljemo djecu na UDG i plaćamo školarine 1.500 eura"

Roditelji tvrde da su privatni univerziteti ove studijske godine imali podršku ministarstva, pa zato proširenje liste nije prihvaćeno
199 pregleda 0 komentar(a)
Fakultet političkih Protest roditelja, Foto: Zoran Đurić
Fakultet političkih Protest roditelja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.07.2012. 17:27h

Grupa roditelja maturanata, koji su prošle nedelje uzalud predali dokumenta i uplatili školarine na Fakultetu političkih nauka jer su ostali ispod crte, uputili su peticiju Ministarstvu prosvjete tražeći da se proširena lista o kojoj je Vijeće fakulteta donijelo odluku, prihvati kao konačna.

Nakon što je vijeće FPN-a donijelo odluku da na smjerovima međunarodni odnosi i socijalna politika i socijalni rad produži lista primljenih kandidata i primi 49 brucoša, iz Ministarstva je dan prije upisa stigla preporuka da se drže manjeg broja studenata predviđenih konkursom.

Roditelji i maturatni su se okupili na fakultetu i revoltirano tražili da se riješi situaciju u kojoj su se našli “ni krivi ni dužni”

"Sva upisna procedura je ispoštovana čak do dobijanja indeksa, da bi sve bilo stopirano odlukom Vlade, i to prije odgovora Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, koji je očekivan. Mi roditelji i naša djeca nijesmo krivi što je došlo do kolizije ili nesporazuma ili loše komunikacije između Vlade i Univerziteta čija autonomnost u ovom slučaju nije poštovana. Na ovaj način našoj djeci je uskraćeno pravo na školovanje, koje je zagarantovano u svim zemljama svijeta", piše u peticiji koju su uputili Stijepoviću.

Idu u korist UDG-u?

Oni su konstatovali i da Vlada ograničava proširenje liste na dva smjera, što nije slučaj sa privatnim fakultetima i na taj način se pravi neravnopravan položaj između privatnih i državnih univerziteta.

"Mislim da fakultet treba da bude autonoman, a ne da Vlada i ministar Stijepović zbog UDG-a donose ovakve odluke i da mi sad plaćamo školarine po 1.500 eura”, kazala je Popović

Roditelji i maturatni su se okupili na fakultetu i revoltirano tražili da se riješi situaciju u kojoj su se našli “ni krivi ni dužni”.

"Izašao je konkurs i moje je dijete bilo ispod crte. Nakon što je spisak produžen za oko 50 učenika on je upao na smjer međunarodni odnosi. Odnijeli smo indeks, uplatili školarinu - sve regularno, da bi preko noći Ministar prosvjete Stijepović ili Vlada donijeli odluku da se poništava broj učenika koji su se našli ispod crte i da djeca u ponedjeljak dođu po dokumenta", ispričala je Novka Popović, majka maturanta podgoričke gimnazije.

Očekivanja da će lista biti proširena kao i prethodnih godina dala je nadu maturantima da će ipak studirati ono što žele. Ipak, roditelji tvrde da su privatni univerziteti ove studijske godine imali podršku ministarstva, pa zato proširenje liste nije prihvaćeno.

“Mislim da fakultet treba da bude autonoman, a ne da Vlada i ministar Stijepović zbog UDG-a donose ovakve odluke i da mi sad plaćamo školarine po 1.500 eura. Ja te pare nemam i neka mi ih gospodin Stijepović odredi i ja ću svoje dijete da školujem”, kazala je Popović.

Dekanica moli za iznimku

Sa Univerziteta Crne Gore kazali su da će 10. jula imati zvaničan stav povodom problema na FPN-u

"Ja molim rektorat da sazove sjednicu jer imaju još četiri radna dana da odluče. Ovaj fakultet, kako smo dobili informaciju, ima kapacitet za još veći broj učenika nego što je na produženoj listi. Apelujemo da ne ostave našu djecu da izvise. Ako ne budu primljeni gube godinu dana", poručio je Nikšićanin Milenko Begović.

Roditelji tvrde da su prekasno informisani o tome da njihova djeca ipak nijesu primljena na fakultet i da su poslednjeg dana došli u situaciju da razmatraju druge opcije gdje bi mogli predati dokumenta.

Sa Fakulteta političkih nauka kazali su nezvanično “Vijestima” da su tražili da od Ministarstva da se napravi iznimka ove studijske godine i da se 49 učenika primi na dva smjera, jer se radi o izuzetno kvalitetnim kandidatima. Kako su kazali, nadaju se da će sa rektorom zajedno apelovati da se upišu maturanti koji su se našli na produženoj listi jer se radi o lučonošama i vrlodobrim učenicima.

Sa Univerziteta Crne Gore kazali su da će 10. jula imati zvaničan stav povodom problema na FPN-u.

Molba ministru da se Anidi Dedeić da šansa

Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) uputilo je molbu ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću da preporuči Fakultetu primijenjene fizioterapije u Igalu da omogući upis Anide Dedeić i time sprovede afirmativnu akciju za uključivanje osoba sa invalididetom u redovan obrazovni sistem.

Iz UMHCG navode da u Crnoj Gori, iako se inkluzivno obrazovanje sprovodi već više godina, nijesu stvoreni uslovi za ravnopravan položaj i tretman pojedinih kategorija građana, kao što su osobe sa invaliditetom.

Dodaje se da u poslednje vrijeme postoje napori od samih osoba sa invaliditetom da se školuju i postižu nivo visokog obrazovanja.

“U prilog ovoj činjenici ističemo da trenutno u Crnoj Gori studira oko 50 studeneta sa invaliditetom, što je za 47 studenata uvećan broj u odnosu na 2000. godinu”, kaže se u saopštenju, prenosi agencija MINA.

Dedeić, članu UMHCG, kako navode, nije omogućeno da studira sa 45 kandidata sa bodovne liste Fakulteta, jer se Ministarstvo obratilo Univerzitetu Crne Gore i pojedinačnim Fakultetima da smanje broj mjesta za upis. U UMHCG smatraju da bi se preporukom Fakultetu, osim afirmativne akcije, ispoštovala i Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom.

Bonus video: