Nećemo deponiju, branićemo imanja po svaku cijenu

Mještani su nezadovoljstvo ispoljili i potpisivanjem peticije, u kojoj traže da bjelopoljska lokalna uprava odustane od tog posla
1806 pregleda 0 komentar(a)
Sa javne rasprave u Ravnoj Rijeci, Foto: Jadranka Ćetković
Sa javne rasprave u Ravnoj Rijeci, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani Ravne Rijeke i sela koja pripadaju toj bjelopoljskoj mjesnoj zajednici, poručili su, na jučerašnjoj javnoj raspravi o nacrtu izmjena i dopuna Lokalne studije lokacije (LSL) regionalne sanitarne deponije čvrstog otpada „Čelinska kosa“, da neće ni po koju cijenu dozvoliti da se u njihovom komšiluku gradi deponija Jučerašnju javnu raspravu o LSL i nacrtu izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, organizovalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a projekat su prezentovali Ivana Nedović i Jadranka Popović, zajedno sa članovima dva opštinska sekretarijata - za održivi i ruralni raazvoj.

Mještani su nezadovoljstvo ispoljili i potpisivanjem peticije, u kojoj traže da bjelopoljska lokalna uprava odustane od tog posla. Dragan T. Sošić je kazao da je u pitanju netaknuta priroda, "raj na zemlji", gdje ima pitkih izvora, ljekovitog bilja, divljači i svega lijepog što nema na drugom mjestu.

"Ja tu u Lisičinama imam đedovinu i ništa više. I zato, branićemo je kako znamo i umijemo", poručio je on, dodajući da se ne gradi samo regionalna sanitarna deponija, već i objekat za životinjski otpad. Miško Sošić je dodao da je na tom lokalitetu "od Boga stvorena priroda, pogodna za stočarstvo", a Milika Sošić je ustvrdio da na toj lokaciji ima pet vrela, dok je Slobodan Sošić naglasio da neće dozvoliti da ih isele sa ognjišta.

"Tu je prašuma, jedna od rijetkih takve vrste u Evropi, pitka voda, puno podzemnih voda. U blizini se gradi etno selo, a hoće deponiju između dva skijališta - Cmiljače i Žarskog katuna na Bjelasici. Pitamo kako je Vladi u interesu da razvija turizam i gradi deponiju", pitao je Dragan Sošić.

Vujica Sošić je podsjetio na 2009. godinu kad se povodom ove deponije povela javna rasprava i da su svi mještani, kako tada, tako i danas bili protiv.

Boris Nedović je ukazao na nelogičnost da se, s jedne strane, ulaže u turizam i gradi ski centar u blizini, a na drugoj gradi deponija. "To ne ide jedno sa drugim. Sad od nas, umjesto da smo ekonomski i turistički centar, stvaraju regionalni centar smeća. Moramo da reagujemo prema Opštini koja je dozvolila ovu lokaciju", kazao je on.

U ime predlagača, Jadranka Popović je kazala da javna rasprava traje do 25. oktobra.

"Uradili smo samo izmjene plana, uz urađenu procjenu uticaja na životnu sredinu. Sve je urađeno tako da se zaštiite voda, vazduh i podzemne vode", kazala je ona.

Predma planu Vlade, izgradnjom regionalne sanitarne deponije “Čelinska kosa” riješio bi se problem deponovanja otpada opština sa sjevera države, a planirana je i izgradnja postrojenja za neškodljivo uklanjanje nusproizvoda životinjskog porijekla.

Lokacija „Čelinska kosa“ nalazi se u jugozapadnom dijelu opštine Bijelo Polje, u katastarskoj opštini Majstorovina, na samoj granici sa opštinom Mojkovac. Udaljena je oko 15 kilometara od Bijelog Polja, od čega je 11 kilometara dionica magistralnog puta Bijelo Polje - Mojkovac, dok oko četiri kilometra otpada na pristupni put do same lokacije. Smještena je na oko kilometar južno od sela Lisičine i isto toliko jugozapadno od sela Gornja Rakita. Njena površina iznosila bi oko 23 hektara.

Inicijativu za izradu Izmjena i dopuna LSL iz 2009. podnijela je opština Bijelo Polje krajem prošle godine.

Bonus video: