Nejasne procedure prave deficit lijeka za odvikavanje od heroina?

Mijović je kazao da nestašice "buprenorfina" ne bi smjele da se dešavaju i da država nema propisan protokol za izdavanje lijeka
207 pregleda 2 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2017. 18:53h

Lijek za odvikavanje od heroina “buprenorfin" juče je, nakon kratkotrajne nestašice, isporučen u apoteke "Montefarma".

Pacijenti iz Podgorice tvrdili su da je lijek, koji dobijaju na recept, nestao prekjuče i da nije bilo "Buprenorfina" od osam miligrama, koji im je propisan, ali i da su zalihe tog medikamenta od dva miligrama takođe falile. Lijek se u državnim apotekama izdaje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, a kutija u privatnim apotekama košta oko 20 eura.

Na sajtu Uprave za javne nabavke, "Montefarm" je prije tri dana šoping metodom tražio 2.660 kutija "buprenorfina" od osam miligrama, procijenjene vrijednosti 24.977,40 eura.

Direktor nevladine komisije “4 Life” i član Komisije za droge Saša Mijović kazao je “Vijestima" da su ga o nestašici informisali pacijenti iz Podgorice. On je ponovio da nestašice "buprenorfina" ne bi smjele da se dešavaju i da država nema propisan protokol za izdavanje lijeka, zbog čega nije najjasnije ko ima pravo na "Buprenorfin", koju dozu i pod kojim uslovima.

Lijek za odvikavanje od heroina falio je u apotekama krajem prošle godine dana, što je prouzrokovalo veliko nezadovoljstvo pacijenata, pa je moralo da interveniše i obezbjeđenje "Montefarma". Tada je objelodanjeno da postoji zloupotreba lijeka, koji se prodaje na crnom tržištu. Pacijenti su kazali da pojedini podižu terapiju, prodaju je na ulicama, a potom za taj novac kupuju heroin.

Bonus video: