Nema epidemije svinjskog gripa, sjutra se đaci vraćaju u klupe

Epidemiološki prag za Crnu Goru stotinu osoba sa simptomima gripa koji se obrate ljekaru za pomoć, na stotinu hiljada stanovnika, u toku jedne kalendarske sedmice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2011. 14:01h

U školama u Crnoj Gori sjutra će početi drugo polugodište.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta kazali su da, na osnovu preporuka Ministarstva zdravlja, nema potrebe za odgađanjem nastavka školske godine zbog širenja gripa A(H1N1).

"Prema informacijama Ministarstva zdravlja nije postignut epidemiološki prag, i nema uslova za produženje zimskog raspusta", kazali su iz Ministarstva agenciji MINA.

Oni su objasnili da je epidemiološki prag za Crnu Goru stotinu osoba sa simptomima gripa koji se obrate ljekaru za pomoć, na stotinu hiljada stanovnika, u toku jedne kalendarske sedmice.

Ministarstvo prosvjete i sporta uputilo je svim vaspitno- obrazovnim institucijama preporuke za prevenciju i suzbijanje širenja virusa sezonskog gripa u školama.

Preporuke se odnose na prepoznavanje simptoma bolesti pri pojavi virusa gripa A (H1N1), mjere prevencije, lične mjere zaštite za smanjenje rizika od zaraze i mjere zaštite od prenošenja gripa na druge osobe.

Preporuke su, kako su objasnili, urađene u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i relevantnim zdravstvenim institucijama, prvenstveno sa Institutom za javno zdravlje.

"U preporukama koje se odnose na prevenciju obolijevanja i suzbijanje širenja virusa gripa, precizirano je kako treba da se ponašaju učenici, njihovi roditelji, nastavnici i direktor ustanove, u slučaju obolijevanja učenika i zaposlenih", naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali i da je Ministarstvo zdravlja izradilo, a prosvjete i sporta prilagodilo uzrastu djece, informativne postere na temu prevencije i suzbijanja širenja virusa gripa.

I posteri su, prema njihovim riječima, dostavljeni svim vaspitno- obrazovnim ustanovama.

"Sve uprave vaspitno-obrazovnih institucija su obavezne da stalno komuniciraju sa roditeljima učenika, kao i sa Ministarstvom prosvjete i sporta, obavještavajući o sedmičnim izostancima djece oboljele od virusa A (H1N1)", naveli su oni dodajući da svi moraju postupati u skladu sa preporukama zdravstvenih stručnjaka, u cilju zaštite i preventivnih mjera.

Ako Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje preporuče, uprava škole, u konsultaciji sa Ministarstvom prosvjete i sporta i lokalnom zdravstvenom službom, može od sedam do 14 dana osloboditi nastave učenike jednog ili više razreda.

Uprava škole može zatvoriti i školu, u slučaju da se procijeni da će to biti korisno kako bi se spriječila pojava epidemije u toj ustanovi.

Bonus video: