Nema jedinog lijeka za reumatoidni artritis

Apotekama fali lijek “dolquine”. KC ove sedmice dobija 20 ampula citostatika “bleomicin” - od kraja mjeseca ne bi trebalo da bude nestašice ljekova
2043 pregleda 0 komentar(a)
Državna apoteka u centru Podgorice, Foto: Savo Prelević
Državna apoteka u centru Podgorice, Foto: Savo Prelević

Oboljeli od reumatoidnog artritisa ostali su bez obavezne terapije, jer je u apotekama nestašica lijeka “dolquine”.

Iz apotekarske ustanove “Montefarm” potvrdili su “Vijestima” da u njihovim (državnim) apotekama, nema ovih tableta i da je razlog nestašice “problem dobavljača da lijek dobiju od proizvođača”. Lijek “dolquine” fali i privatnim apotekama, a pacijentima u Crnoj Gori nije dostupan neki drugi medikament istog sastava.

Ove tablete se, osim u liječenju reumatoidnog artritisa, koriste i protiv autoimune bolesti lupus i malarije.

“Prema informacijama proizvođača, redovno snabdijevanje ovog lijeka potrebnim količinama očekujemo oko 20. maja”, kazali su iz “Montefarma”.

Lijek “dolquine” fali i u apotekama u susjednim zemljama. Pacijenti oboljeli od nekih vrsta kancera ostali su prošle sedmice ponovo bez terapije. Kliničkom centru (KC) ponovo fali lijek bleomicin, namijenjen za liječenje oboljelih od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma testisa, jednjaka, grlića materice i skvamoznih ćelija u predjelu glave i vrata, kao i kod pacijenata sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima. Taj citostatik falio je u KC-u i u aprilu, pa su pacijenti morali da prekinu ili odlože terapiju.

Iz “Montefarma” su “Vijestima” kazali da je KC u maju dobio 20 ampula ovog lijeka i da će do kraja ove sedmice da bude isporučeno još 20 kutija.

Kazali su da se kontinuirano snabdijevanje, prema informacijama dobavljača lijeka - kompanije “Farmegra”, očekuje od kraja maja. “Farmegra” je 9. maja obavijestila “Montefarm” da kao uvoznik i distributer ovog citostatika nemaju “bleomicin” zbog deficita u isporuci proizvođača, odnosno dobavljača. Lijek po zaštićenom nazivu “bleo-cell” proizvodi njemačka kompanija “Stadapharm”. Tokom marta su KC-u falila dva citostatika - 5-fluorouracil (5FU) za liječenje kancera želuca i debelog crijeva i “taxol” - terapija protiv kancera dojke.

“Vijesti” su u drugoj polovini aprila objavile da su domovi zdravlja ostali bez vakcine protiv hepatitisa B za djecu. Te vakcine i dalje nema, iako sjutra počinje upis djece u vrtić.

Iz “Montefarma” su kazali da su vakcinu protiv hepatitisa B tražili dva puta putem tendera, ali da nije bilo ispravnih ponuda. Hitna nabavka, kojom je traženo 660 doza vakcine protiv hepatitisa B vrijednosti 349.503 eura, raspisana je 20. aprila.

“U toku je nova tenderska procedura po hitnom postupku za ovu vakcinu i nadamo se da će biti realizovana. Što se tiče ostalih vakcina, snabdjevenost je kontinuirana i zadovoljavajuća”, navodi se u odgovoru. Prethodno je falila i vakcina “pentaksim” kojom se djeca štite od pet bolesti difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa tipa B, ali je ubrzo distribuirana domovima zdravlja širom Crne Gore.

Kod privatnika nema “Spironolaktona” na recept

Pacijenti tvrde da u apotekama ne mogu uz ljekarski recept da dobiju tablete “spironolakton” od 25 miligrama.

Oni su “Vijestima” kazali da im je u privatnim apotekama rečeno da ove tablete mogu da kupe, te da se na recept mogu dobiti samo u državnim apotekama jer je takva odluka Fonda za zdravstveno osiguranje. Iz Fonda su ovo demantovali, istakavši da nikada selektivno ne pozicioniraju ljekove sa pozitivne liste.

“Spironolakton tablete (40 x 25 mg) su u bazi ljekova Fonda, sa definisanom cijenom 2,25 eura. Privatne apoteke imaju sve tehničke mogućnosti za realizaciju recepta sa propisanim lijekom ‘spironolakton’. Problem je vjerovatno u isporuci od veledrogerija”, rekli su iz Fonda.

“Spironolakton” se koristi za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Taj lijek koriste oboljeli od visokog krvnog pritiska, srčane slabosti, a uzima se kao terapija u slučaju otoka izazvanih poremećnom funkcijom bubrega, jetre.

Bonus video: