Nema osnova da se Jokić goni

Tužilaštvo predmet formiralo sredinom avgusta 2017. nakon što je DPS zatražio od VDT-a Ivice Stankovića da saopšti da li je Jokić 2016. dobio odbornički mandat kao državljanin Srbije
5346 pregleda 1 komentar(a)
Jokić, Foto: Zoran Đurić
Jokić, Foto: Zoran Đurić

Kotorsko tužilaštvo je poslije više od godinu utvrdilo da nema osnova za pokretanje postupka protiv gradonačelnika Vladimira Jokića.

“Nakon sprovedenog izviđaja u predmetu formiranom povodom medijskih navoda da je u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, ocijenjeno je da nema osnova za dalje postupanje tužilaštva i predmet je arhiviran”, kazala je “Vijestima” portparolka tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Osnovno državno tužilaštvo fomiralo je sredinom avgusta 2017. predmet nakon što je Demokratska partija socijalista zatražila od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da saopšti javnosti da li je Jokić u vrijeme održavanja lokalnih izbora 2016. dobio odbornički mandat kao državljanin Srbije.

Zakonom je propisano da odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo.

Crna Gora nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom.

Jokić je više puta negirao da je prekršio zakon i dostavio potvrdu da se ne nalazi u evidenciji državljana Srbije, navodeći između ostalog da nije kao “ideolozi DPS-a da se krijem u drugim državama”, aludirajući na osuđenog šefa kriminalne organizacije Svetozara Marovića.

Tužilaštva u Kotoru, Herceg Novom i Pljevljima su otprilike prije godinu odbacila kao neosnovane navode Demokrata da su sedam funkcionera DPS-a strani državljani. Hercegnovsko tužilaštvo je odbacilo navode Demokrata da odbornici DPS-a u Skupštini opštine Stevan Koprivica i Nevena Keković imaju državljanstva Srbije, kotorsko da je odbornica DPS-a u SO Budva Vesna Vučetić državljanka Srbije, a pljevaljsko da su odbornici DPS-a u SO Pljevlja Sabrina Hadžiosmanović i Mervan Avdović državljani Bosne i Hercegovine, a direktor “Čistoće” Saša Ječmenica i predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milko Čolović državljani Srbije.

Demokratska Crna Gora u širokoj koaliciji upravlja Kotorom od kraja 2016, kada je na lokalnim izborima uspjela da smijeni sa vlasti DPS i njene koalicione partnere u tom gradu.

Bonus video: