Niko ne zna koliko država gubi novca

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) nedavno je ukazao na spornu primjenu Zakona o sudskim taksama, zbog čega država gubi značajne budžetske prihode
232 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.04.2016. 19:52h

Nadležne institucije nemaju podataka o tome koliko iznose dugovanja državi po osnovu neplaćenih sudskih taksi, koje predstavljaju značajne budžetske prihode.

“Vijestima” je, u Poreskoj upravi (PU) i Sudskom savjetu, zvanično rečeno da nemaju podatke koliko iznose ti dugovi, kada su nastali i koji su najveći iznosi koji se duguju državi.

Ista pitanja su upućena i Ministarstvu finansija osmog marta, ali iz resora kojim rukovodi ministar Radoje Žugić odgovor nije stigao.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) nedavno je ukazao na spornu primjenu Zakona o sudskim taksama, zbog čega država gubi značajne budžetske prihode.

"Godišnje se prihoduje oko 3,7 miliona od te takse, a prihod bi mogao biti veći. Problem je što u zakonu nema sankcija za neuplaćivanje taksi, pa sudovi sami određuju rokove, ako se ona ne uplati kroz slanje opomena strankama.

Neko tumači to na način da se ne dozvoljava da se završe određene procesne radnje u sudovima dok se taksa ne uplati, što je problematično. Druga krajnost je da se takse nikad ne naplate", kazao je Damjanović.

Iz PU, koja je pod nadležnošću Ministarstva finansija, su objasnili da administracija sudskih taksi nije u njihovoj nadležnosti, tako da ne vode evidenciju o zaduženju i naplati istih.

Prema članu 39 Zakona o sudskim taksama, kontrolu njihove naplate ima organ nadležan za poslove javnih prihoda.

Istim članom definisano je da stalnu unutrašnju kontrolu primjene propisa o taksama ima predsjednik suda ili osoba koju on ovlasti na način i po postupku određenom Sudskim poslovnikom.

“U skladu sa pozitivnim zakonodavstvom, sudovi nemaju obavezu da vode popis svih neplaćenih taksi. U tom smislu nijesmo u mogućnosti da pružimo informaciju o ukupnom iznosu nenaplaćenih taksi”, rečeno je “Vijestima” u

Sudskom savjetu kojim predsjedava Mladen Vukčević.

U tom tijelu su kazali da, u skladu sa Zakonom o taksama, (članovi 5, 34 i 35) sudovi nemaju drugi mehanizam za naplatu taksi, osim slanja opomene taksenom obvezniku.

Dodaju da u slučaju da takseni obveznik ni nakon dostavljaja opomene ne plati taksu u ostavljenom roku, sud dostavlja nadležnoj PU nalog za pokretanje postuka prinudne naplate, a koja se uglavnom odnosi na stranke koje su izgubile spor ili kada je tužba povučena.

"Ali, PU je u toku postupku prinudne naplate sudske takse vraćao sudu nalog radi dopune ličnih podataka za taksenog obaveznika (npr. JMBG, ime oca, radni status...). Po tim nalozima sud nije u mogućnosti da postupi, jer se u građanskoj materiji od stranaka ne uzimaju lični podaci. U većini postupaka stranke budu zastupane po punomoćju bez ličnih podataka. U veoma malom broju slučajeva PU dostavlja obavještenje sudu o naplaćenoj taksi”, rekli su iz Sudskog savjeta.

Iz te institucije tvrde da sudovi ne uslovljavaju određene procesne radnje plaćanjem takse.

Damjanović je ranije kazao da ima taksi od nekoliko desetina hiljada eura u milionskim predmetima koji se tiču nepokretnosti, a koje nijesu naplaćene.

"Treba da se pojača komunikacija između sudova i PU koja je sada slaba. Molba da se ne propuštaju prihodi i da se član 39 zakona primijeni. Pitanje je koliko je tih taksi ostalo nenaplaćeno i koliko su opomena sudovi poslali”, kazao je Damjanović.

Treba mijenjati zakon

U Sudskom savjetu smatraju da treba izmijeniti zakon, pošto mehanizmi za naplatu sudskih taksi nijesu dovoljno efikasni.

“Rješenja bi mogla da idu u dva pravca. Bez obzira što je riječ o osjetljivom pitanju prava pristupa sudu, potrebno je razmisliti o tome da se pojedine procesne radnje (npr. izdavanje klauzula pravosnažnosti i izvršnosti) ipak uslove uplatom takse. Uz to, prilikom podnošenja inicijalnih predloga za pokretanje postupaka pred sudovima, stranke bi se mogle obavezati da plate predujam troškova. Tim novcem bi se kasnije mogla naplatiti sudska taksa” rekli su iz Sudskog savjeta.

Objašnjavaju da bi se, izmjenama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, moglo predvidjeti da se akti suda, kojima se strankama nalaže isplata sudskih taksi, imaju svojstvo izvršnog naslova. “Na taj način bi se omogućila prinudna naplata sudskih taksi putem javnih izvršitelja ili nadležnih državnih organa”, kazali su u Sudskom savjetu.

Bonus video: