Nikšić: Do kraja naredne sedmice vratiti na posao otpuštene radnike

Zbog toga što su odbili da rade prekovremeno uprava Toščelika je otpustila 12 radnika, ali je disciplinski postupak obustavljen protiv dvojice koji su stekli uslov za penziju
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2015. 18:22h

Na vanrednoj Skupštini Sindikalne organizacije Toščelik, koja je održana večeras, jednoglasno je odlučeno da se upravi željezere ostavi rok da do kraja naredne sedmice vrati na posao otpuštene radnike.

“Poslaćemo dopise svim institucijama, kao i upravi Toščelika da do kraja naredne desmice vrate nezakonito otpuštene radnike na posao. Ukoliko to ne učine dogovorićemo se o sledaćim koracima. U svakom slučaju svi ćemo stati iza naših kolega jer ovo se danas desilo njima, a sjutra može nekom od nas”, kazao je Pero Kadović, predsjednik Sindikata.

Zbog toga što su odbili da rade prekovremeno uprava Toščelika je otpustila 12 radnika, ali je disciplinski postupak obustavljen protiv dvojice koji su stekli uslov za penziju.

Radnici su prekovremeni rad obdbili zbog iscrpljenosti jer fizički i psihički nijesu bili u mogućnosti da nastave da rade, a već su svi imali više prekovremenih sati nego što to zakon dozvoljava.

“Moramo se odbraniti od ovakvog izrabljivanja. A ako nas ne odbrani država ko će. Moramo se sami braniti”, kazao je Kadović i dodao da je poslednjih dana više inspekcija posjetilo nikšićku željezaru.

Skupštini su prisustvovali i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković i Aleksa Marojević, kao i radnici nekadašnjeg Metalca Montavara, danas Iskra promonta, koji su dali podršku nikšićkim metalurzima.

“Razgovarali smo sa ministrom rada i socijalnog staranja i predstavnicima Inspekcije rada. Svi su nas uputili na sud. Pa zar su Toščelik i par pojedinaca jači od države i zar i oni ne treba da poštuju zakone ove države. Ili moramo da uzmemo zakon u svoje ruke i branimo svoja prava”, kazao je Kadović.

Keković je kazao da je radničko ujedinjenje jedina odbrana od sistema u kome se zaposleni izrabljuju.

Ljubomir Golubović, jedan od otpuštenih radnika, kazao je da od dolaska turskog vlasnika stalno rade u treću smjenu i da su do sada “sve trpjeli plašeći se otkaza, ali da sada više nijesu mogli da izdrže”, dok je njegov kolega Ivan Vujović dodao da su oni jedini radnici u željezari koji nemaju zamjenu.

Bivši poslovođa u Željezari Zdravko Milić kazao je da je “žalosno što je država dovela do toga da fabrike ostaju bez najboljih radnika”.

Galerija

Bonus video: