Amfilohije u Nikšiću: Došao sam da zatražim oprost od Joanikija, ja sam glavni krivac

Mitropolit crnogorsko-primorski je ocijenio da vlast hapšenjem episkopa Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat
89163 pregleda 196 komentar(a)
Amfilohije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Amfilohije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.05.2020. 17:26h

Građani su se jutros nakon devet časova okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću kako bi dali podršku episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, kome je zbog litije koja je održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom, određeno zadržavanje do 72 sata.

Ispred suda se prije 12 sati pojavio i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je kazao da je došao da zatraži oprost od Joanikija.

"On je utamničen, a ja je trebalo da budem", rekao je Amfilohije.

"Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita", istakao je.

Podsjetio je da je Joanikije na jutarnjoj liturgiji na praznik Svetog Vasilija Ostroškog rekao da ove godine neće biti litije, te da je on kao mitropolit pod tim uslovom i bio došao na moleban. "Vladika je bio do posljednjeg trenutka za to da sveštenici ne izlaze", rekao je Amfilohije, dodavši da su izašli na ulice kada je vidio u kojem su broju građani došli.

Poručio je državnim organima da odmah oslobode Joanikija i sveštenike, "ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda".

On je ocijenio da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vrijeme da se "prekine sa bratoubistvima" u Crnoj Gori.

"Ako je vlast narodna, onda mora da čuje glas naroda", poručio je Amfilohije.

Upitan šta će se desiti ukoliko se desi da se odredi pritvor Joanikiju i sveštenicima, kazao je kako je uvjeren da će preovladati razum i mudrost i da će oni biti pušteni na slobodu.

građani nk sud
Građani ispred suda(Foto: Svetlana Mandić)

Danas je trebalo da budu uzete izjave svjedoka, ali su advokati sveštenika tražili izuzeće tužioca i starješine ODT, jer su u ovom slučaju, kako su istakli na pres konferenciju Parohijskom domu, postupali selektivno i da izjave ne mogu biti uzete dok se o njihovom zahtjevu ne odluči.

Osnovni državni tužilac Stevo Šekarić je kazao prethodno da je u toku sprovođenje određenih istražnih radnji, saslušanje određenih svjedoka i kompletiranje izuzete video dokumentacije. Odluka o daljem toku predmeta biće, kako je kazao, donijeta u zakonskim rokovima.

Šekarić
Šekarić(Foto: Svetlana Mandić)

Građani su ranije čuli da bi Joanikije trebalo da se u 10 sati pojavi kod sudije za istragu, ali advokati sa tim nijesu upoznati.

Advokat Sava Kostić kazao je tada da su dobili poziv da će u 10 sati u tužilaštvu biti ispitana dva svjedoka, kao i da ih niko nije obavijestio da će Joanikije niti neko od sveštenika biti saslušan.

Kostić
Kostić(Foto: Svetlana Mandić)

Kada se pojavio brat episkopa Joanikija, Milutin Mićović, više stotina građana je počelo da skandira "Ne damo svetinje" i "Ne damo vladiku".

nk sud
Ispred suda i Joanikijev brat(Foto: Svetlana Mandić)

Pored Joanikija se u pritvoru nalaze i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Sa ikonama u rukama i upaljenim svijećama građani su izgovarali molitve.

Prisutni su bili i ostroški monasi koji su sa građanima pjevali crkvene pjesme.

Već tri dana u Nikšiću, ali i drugim gradovima, održavaju se protesti u znak podrške episkopu i sveštenicima.

Bonus video: