Nikšić: Iz Opštine bi voljno, uz otpremninu, otišlo 57 zaposlenih

„Anketa nije obuhvatila zaposlene u javnim preduzećima (Vodovodu, Komunalnom, Sportskom centru), Turističkoj organizaciji i lokalnoj televiziji, jer Opština za ta preduzeća izdvaja novac za programske aktivnosti, ali ne i za plate“
85 pregleda 1 komentar(a)
SO Nikšić, Opština Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
SO Nikšić, Opština Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.03.2015. 19:39h

Anketiranje zaposlenih u službama lokalne uprave i javnim ustanovama, čiji osnivač je Opština Nikšić, pokazalo je da je 57 radnika zainteresovano za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine.

Prema rezultatima ispitivanja, to je više od devet odsto radnika (stalno zaposlenih u lokalnoj upravi je 456, bez starješina, dok ih je u javnim ustanovama 148).

Oni bi dobili otpremninu od deset hiljada eura (21-u prosječnu neto zaradu ostvarenu u 2014. godini, koja iznosi 477 eura).

„Anketa nije obuhvatila zaposlene u javnim preduzećima (Vodovodu, Komunalnom, Sportskom centru), Turističkoj organizaciji i lokalnoj televiziji, jer Opština za ta preduzeća izdvaja novac za programske aktivnosti, ali ne i za plate“, objasnio je sekretar za lokalnu samoupravu u Nikšiću Lazar Mijanović.

Sada slijedi anketiranje zaposlenih u javnim preduzećima, Turističkoj organizaciji i lokalnoj televiziji.

„Anketa ne znači ništa, jer tek kada obezbijedimo novac i donesemo odluku na Skupštini opštine slijedi raspisivanje javnog poziva. Donosimo nove pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kojima ćemo broj sistematizovanih radnih mjesta prilagoditi optimalnom broju zaposlenih“, kazao je Mijanović.

Mogućnost da sporazumno raskinu radni odnos uz otpremnine od deset hiljada eura imaće zaposleni koji dobiju saglasnost starješine kako bi na taj način spriječili da ih napusti kadar koji im je neophodan.

Osim saglasnosti parlamentarne većine i kreditnog zaduženja potrebna je i garancija Vlade da će zainteresovanim radnicima za sporazumni raskid radnog odnosa biti uplaćeni svi porezi i doprinosi koji im se duguju. Poreski dug Opštine Nikšić, uključujući dug svih javnih preduzeća i ustanova, od 2009. godine do danas, je blizu 18 miliona eura.

Bonus video: