Nikšić: Promcija kulturno-istorijskog nasleđa grada

Projekat „CLINK“ predstavlja promociju kulturno–istorijskog nasleđa lokalnih zajednica, sa ciljem produbljivanja veze među ljudima iz deset zajednica iz tri zemlje Evropske unije (Hrvatska, Francuska, Grčka) i četiri zemlje kandidata (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija) i kulturnog nasleđa koje ih okružuje
1183 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije nasljeđa grada, Foto: Agencija za lokalnu demokratiju
Sa promocije nasljeđa grada, Foto: Agencija za lokalnu demokratiju

Agencija za lokalnu demokratiju realizovala je dvije Pop – up galerije u Nikšiću promovišući kulturno-istorijsko nasleđe grada, ali i edukujući građane. U sklopu prve Pop up galerije volonteri Info pointa i Agencije postavili su info table na pet lokacija, a građani su imali priliku da saznaju nešto više o hotelima „Onogošt“ i „Evropa“, Domu narodnog zdravlja, ženskom društvu „Kosovka djevjka“ i osnovnoj školi koja se nalazila na mjestu gdje je danas stara pošta.

„Stariji su se prisjećali tih lokacija iz priča koje su čuli, neki su pronašli imena svojih rođaka iz perioda između dva svjetska rata, dok je mlađima sve to bilo novo, pa su zahvaljujući realizovanoj Pop up galeriji mogli da se edukuju o namjeni tih ambijenata“, kazala je Milena Radonjić, asistentkinja na projektu „CLINK- Kulturno nasleđe kao spoj različitosti u Evropi“, u okviru koga su realizovane galerije.

Druga Pop up galerija bila je namijenjena srednjoškolcima koji su vični sa kičicom i bojama. Likovna kolonija, koju je vodila profesorica vizuelnih umjetnosti Marija Lazarević realizovana je na tri lokacije: Carev most, Lapidarijum i most na Moštanici. Srednjoškolci, njih dvadesetak, kroz različite likovne tehnike, predstavili su najstariji i najljepši most u Crnoj Gori, Carev i na Moštanici, kao i motive na stećcima, dok im je kustos U JU „Muzeji i galerije“, Milosav Milatović, održao predavanje o stećcima.

Agencija za lokalnu demokratiju
Detalj iz Nikšića(Foto: Agencija za lokalnu demokratiju)

„Pop –up galerije su ispunile svoju svrhu, odnosno uključile su zajednicu i njenu mladost da drugačije vrednuju materijalne i nematerijalne osobenosti grada pod Bedemom, dok je saradnja sa Opštinom, JU 'Muzeji i galerije' i Narodnom bibliotekom 'Njegoš' pokazala da grad uspješno prepoznaje svoje potencijale“, kazala je Radonjić.

Agencija za lokalnu demokratiju
Detalj iz Nikšića(Foto: Agencija za lokalnu demokratiju)

Projekat „CLINK“ predstavlja promociju kulturno–istorijskog nasleđa lokalnih zajednica, sa ciljem produbljivanja veze među ljudima iz deset zajednica iz tri zemlje Evropske unije (Hrvatska, Francuska, Grčka) i četiri zemlje kandidata (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija) i kulturnog nasleđa koje ih okružuje.

Aplikant je Agencija lokalne demokratije Mostar, dok su ostali partneri na projektu Agencije za lokalnu demokratiju iz Knjaževca, Prijedora, Siska, Zavidovića, Valone, Omma Studio - Heraklion, Grčka, i ALDA, Strazbur

Bonus video: