Nikšić: Strah od najezde gusjenica tjera u kuće

Građani su, u dopisu upućenom nadležnom sekretarijatu, objasnili da su gusjenice već uništile četiri stabla “sa tendecijom uništavanja ostalog drveća"
13 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2013. 20:01h

Stanari zgrade u Ulici šeste crnogorske brigade, S5-2 u Nikšiću, obratili su se za pomoć Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine zbog najezde gusjenica koja traje više od dvije sedmice.

Oni su, u dopisu upućenom tom sekretarijatu, objasnili da su gusjenice već uništile četiri stabla “sa tendecijom uništavanja ostalog drveća i da su stanari zbog njih postali taoci zatvorenog prostora”.

“Gusjenice su postala prijetnja ne samo za stanare naše zgrade, nego i ostalih, a to je više od 50 stanova. Danima smo taoci zatvorenog prostora, jer su okupirale i zidove zgrada, pa ne možemo da otvorimo prozore i balkone. Ovakva situacija predstavlja opasnost i za zdravlje ljudi, a kod pojedine djece pojavile su se alergije”, kazali su stanari “Vijestima”.

Kako su “Vijestima” kazali alergolozi, riječ je o kontaktnim alergijama koje su bezopasne i kratkotrajne.

“Njihovo dejstvo prestaje čim djeca nijesu više u kontaktu sa gusjenicama”, objasnili su “Vijestima”.

Nije u nadležnosti Komunalnog

Stanari su se, kako tvrde, danima obraćali JP “Komunalno”. ali su od njih dobili odgovor da u njihovoj nadležnosti nije da uništavaju insekte po drveću.

“Jasno su nam stavili do znanja da se drveće ne smije sjeći jer će protiv eventualnog počinioca podnijeti prijavu nadležnim organima. Mi i ne želimo da se drveće posiječe, već samo da neko odstrani uništene grane i zapraši, pošto se plašimo, prije svega, za zdravlje naše djece, a onda i nas, ali i za drveće”, kazali su stanari.

Oni su se 10. maja obratili Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, koji je o najezdi gusjenica obavijestio Agenciju za zaštitu životne sredine i JP “Komunalno”, kako bi preduzeli odgovarajuće aktivnosti. Obaviještena je i Uprava za inspekcijske poslove, odnosno sektor za zaštitu životne sredine i prostora i odsjek za ekološku inspekciju.

Na teren su izašli Boro Vuković i Dragutin Milić, zaposleni u opštinskom sekretarijatu, koji su konstatovali da je “velika najezda gusjenica izvršila potpuni golobrst tri stabla platana, da je četvrto pod jakim intenzitetom, a da prijeti opasnost i ostalom drvoredu”.

„Konstatovano je prisustvo gusjenica na balkonima u prizemlju stambene zgrade, kao i na travnatim površinama. Neophodno je preduzeti što hitnije mjere uništavanja ove štetočine koje bi se ogledale u zaprašivanju odgovarajućim hemijskim sredstvima, kao i eventualnim odstranjivanjem napadnutih grana kako ne bi došlo do neželjenih efekata po zdravlje stanara, a takođe i daljeg propadanja biljnog fonda“, piše u izvještaju Vukovića i Milića.

Pojavile se i alergije: Gusjenice na stablu

Kako su „Vijestima“ kazali iz tog sekretarijata, začuđeni su što su gusjenice napale listopadno drveće, jer one napadaju zimzeleno.

Pretpostavljaju da je riječ o borovom litijašu, čija gnijezda su zimus skidali, i koji je prije desetak godina „prijetio“ Trebjesi.

„Litijaš napada bor i njegova smo gnijezda skidali zimus. Moguće da je prešao sa nekog četinara, mada nijesmo primijetili njegova gnijezda. Prije desetak godina, zajedničkom akcijom službe i ’Komunalnog preduzeća’ spasili smo Trebjesu, kada je na svakom stablu bilo od deset do 15 gnijezda. Tada smo uklonili više od deset hiljada gnijezda“, kazali su „Vijestima“ iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Prošlog mjeseca i u Srbiji se pojavio gubar koji je napao oko 57.000 hektara šuma u Timočkoj krajini. Uništavanje te štetočine mehaničkim putem započeto je na oko 5.000 hektara, a bumbar se pojavio na 20.000 hektara šume koja je u državnom i oko 37.000 hektara u privatnom vlasništvu.

Stanari Šeste crnogorske se nadaju da će nadležne službe reagovati prije nego što dođe do eventualnog širenja gusjenica.

Galerija

Bonus video: