Nikšić: Zamijenjen krov na Domu omladine u župskom selu Bjeloševina

I ponovo su pokazali da je poslovica, „sloga kuću gradi“, u njihovom primjeru, tačna jer se akciji odazvao veliki broj mještana.
884 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije zamjene krova, Foto: MZ Župa
Sa akcije zamjene krova, Foto: MZ Župa
Ažurirano: 25.01.2020. 19:42h

Prošle godine Mjesna zajednica (MZ) Župa nikšićka je selo Bjeloševina proglasila najaktivnijim selom u tom kraju. A da bez razloga nijesu dobili takvo priznanje mještani pokazuju i ove godine. Zajedno sa Savjetom mjesne zajednice zamijenili su krova na seoskom Domu omladine. I ponovo su pokazali da je poslovica, „sloga kuću gradi“, u njihovom primjeru, tačna jer se akciji odazvao veliki broj mještana.

“Kako se na objektu već duži niz godina nije ništa ulagalo došlo je do propadanja krovne konstrukcije pa je u protekla dva dana akcijom dvadesetak meštana zamijenjen crijep, kantinjeli, grede, a postavljeni su i oluci. U narednom periodu urediće se i unutrašnjost objekta pa će isti biti doveden u potpuno funkcionalno stanje“, kazao je predsjednik MZ Župa, Dragoljub Radulović.

Prema njegovim riječima u predhodnih nekoliko godina izvršena je rekonstrukcija domova omladine u selima Liverovići, Carine, Jugovići, Staro Selo, Dučice, a planirano je da se ista aktivnost odradi i u selima Morakovo i Oblatno. Osim mještana i mjesne zajednice u rekonstrukciji je jednim dijelom učestvovala i Opština Nikšić.

„Kroz ove aktivnosti želja nam je bila da ne dozvolimo pripadanje objekata koje su gradili naši preci i koji su imali veći značaj u tim vremenima, a nadamo se da će se u narednom periodu osmisliti sadržaji koji će biti realizovani u navedenim objektima“, kazao je Radulović.

Prošle godine mještani Bjeloševine su uz pomoć NVO „Župa u srcu“ uspjeli da na vodenici, za koju se ne zna tačna godina izgradnje, postave novu krovnu konstrukciju. U pomoć im je priskočila i Mjesna zajednica, kao i dio mještana iz sela Vasiljevići. Ove godine ih očekuje postavljanje stolarije, uređenje unutrašnjosti vodenice i dovođenje vode sa dijela toka rijeke Gračanice. Nastavak posla zavisi od donatora, a mještani se nadaju da će i njih biti i da će stara vodenica biti turistički valorizovana.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je kroz IFAD projekat obezbijedilo sredstva za asfaltiranje pristupnog puta u dužini od 500 metara u pomenutom selu, a učešće su uzeli Opština Nikšić, firma Uniprom metali, Mjesna zajednica, kao i mještani.

Bonus video: