Nikšićki studenti sa Lukšićevim savjetnicima, ranije nijesu tražili pomoć

Iz te studentske organizacije kazali su da zahtjeve za koje se zalažu predstavnici sa fakulteta u Nikšiću nijesu presložili na Skupštini.
117 pregleda 0 komentar(a)
Studenti, Foto: Ivan Petrušić
Studenti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 28.04.2011. 07:41h

Predstavnici studenata sa Filozofskog fakulteta Boban Batrićević, Slobodan i Biljana Radović i Ognjen Jovović, razgovaraće danas u 16 časova sa savjetnicima ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića i predsjednika Vlade Igora Lukšića.

Poziv za razgovor uputili su prije Vaskršnjih praznika a nakon protesta koji su organizovali kako bi ukazali na probleme sa kojima se srijeće studentska populacija.

"Prvo želimo da kažemo našim sagovornicima, a onda i cjelokupnoj javnosti Crne Gore da mi nijesmo nikakva politička organizacija, da iza nas ne stoji niko, već da smo svjesni, akademski građani koji su odlučili da se pozabave problematikom studentskog standarda", kazao je "Vijestima" Batrićević.

Tema za razgovor, prema njegovim riječima, biće na pretek. Studenti žele da budu načisto da li će pripravnički staž biti besplatan ili ne, jer im nakon studija i opterećenja roditeljskog budžeta ne odgovara da pripravnički staž bude sveden na nivo volonterizma. Pokušaće i da pronađu odgovor zašto studentska zadruga ne funkcioniše i kako je aktivirati, da se riješi problem Bolonjske deklaracije i njene standardizacije, kao i da se omogući studentima koji su na samofinansiranje da koriste smještaj i hranu u studentskom domu po istim uslovima koji važe za studente na budžetu, jer sada moraju da plaćaju ekonomsku cijenu koja je jako visoka.

Predložićemo im da se studentima koji imaju prosjek preko devet obezbijede besplatne magistarske studije i na koji način da se to reguliše“ kazao je Batrićević.

"Osvrnućemo se i na budžet Univerziteta Crne Gore, u kakvom je stanju i kako se troše sredstva, da li novac iz državne kase ide privatnim fakultetima. Vidjećemo i da li bi se moglo naći zajedničko rješenje da se cijene nekim smjerovima koje su preko 500 eura smanje, a pomenućemo i školarine za osnovne, magistarske i dokrorske studije. Cijene za doktorske studije su najskuplje u regionu. Predložićemo im da se studentima koji imaju prosjek preko devet obezbijede besplatne magistarske studije i na koji način da se to reguliše“ kazao je Batrićević.

Ono što nikako ne smiju zaobići, prema njegovim riječima, je i kontrola studentskog parlamenta jer su studenti sa Filozofskog fakulteta više puta isticali da su njegovim radom nezadovoljni.

"Obavezno ćemo razgovarati i o kontroli sudentskog parlamenta – da vidimo kako oni troše novac i da li se može staviti neko tijelo iznad njih koje im se ne bi moglo miješati u odluke ali koje bi moglo da kontroliše njihove finasije, jer sada niko ne može da kontroliše njihov rad", istakao je Batrićević.

Nijesu ni tražili finansijsku podršku

Predstavnici Studentskog parlamenta su na kritiku Batrićevića da nijesu finansijski podržali Filozofski fakultet kazali da nijesu primili ni jedan zahtjev za pomoć, te ponovili da nijesu ni bili informisani o bilo kojoj akciji koju je Vijeće studenata tog fakulteta organizovalo.

Oni su objasnili da ta institucija podliježe kontroli, i to internoj od strane Univezriteta i ekstrnoj od strane različitih revizija. Kako su saopštili parlament svake godine podnosi finansijski plan Upravnom odboru Univerziteta koji se kao takav usvaja ili ne usvaja.

“Studentski parlament je bio, biće i treba da bude predmet kontrole eksternih revizija, tako da ni ta tvrdnja koja je upućena od strane kolega sa Filozofskog fakulteta nije na mjestu niti je istinita”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Studentskog parlamenta kazali su da zahtjevi za koje se zalažu predstavnici sa fakulteta u Nikšiću, a tiču se svih studenata, nijesu predložili na sjednici Skupštine parlamenta, niti na bilo koji drugi način, osim protestom.

Iz te studentske organizacije kazali su da zahtjevi za koje se zalažu predstavnici sa fakulteta u Nikšiću, a tiču se svih studenata, nijesu predložili na sjednici Skupštine parlamenta, niti na bilo koji drugi način, osim protestom.

Kako su saopštili problemi sa kojima se studenti susreću parlament je predočio nadležnim i radi se na njihovom otklanjanju. U saopštenju su iz Studenskog parlamenta podsjetili da je za vrlo kratko vrijeme urađeno dosta toga, te da predstavnici Filozofskog fakulteta kao da ne žele da doprinesu realizaciji ideja i planova Parlamenta, već “samo putem medija pričaju o studentskim problemima, popularišući sebe i stvarajući lažnu sliku da pomažu studentima”.

“Pitanje popravnog kolokvijuma, koje je Statutom zagarantovano studentima, nijesu uspjeli da riješe na svom fakultetu. Stiče se utisak da bez prisustva medija, ni jedna akcija vezana za studentsku populaciju njima nije zanimljiva”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: